ALARMANTNO

Stručnjaci upozoravaju: Sociopati ubijaju životinje

Organizacija „Dogs Trust“ traži od nadležnih sankcioniranje počinioca

Haski koji je namjerno pregažen traktorom. Avaz

Piše: A. Bajramović

6.12.2020

Događaj u naselju Rašljevo kod Gračanice kada je M. S. traktorom pregazio prelijepog haskija zgrozio je javnost u regionu. Dok se Mini oporavlja u rukama veterinara, a surovi Gračanlija čeka najavljenu krivičnu prijavu, treba se sjetiti da slučajevi mučenja i ubijanja životinja, od vješanja pasa, bacanja konja u rijeku ili šutiranja mačke, nisu rijetkost, da problem tinja u društvu i da mu se energičnije treba suprotstaviti.

Hitna istraga

U vezi s posljednjim događajem reagirala je organizacija „Dogs Trust“, koja već sedam godina, kroz različite aktivnosti, brine o dobrobiti pasa, ali i humanom i zakonitom upravljanju populacijom pasa. Oni su pozvali nadležne organe da hitnom istragom i propisnim sankcioniranjem počinioca ne samo ispoštuju zakon već i pokažu da brutalnost prema životinjama neće biti tolerirana.

Subašić: Okidači za nasilje mogu biti različiti. Avaz

Prema riječima Sanje Bianculli, službenice za odnose s javnošću i marketing u „Dogs Trustu“, BiH ima dobar Zakon o dobrobiti životinja, a u njegovoj provedbi ova međunarodna organizacija nudi i pruža svu potrebnu pomoć.

- Vlasti trebaju provesti zakon koji je na snazi, a mi iz svih mogućih uglova to podupiremo, ohrabrujemo ih da to stvarno urade. Čak smo, uz pomoć domaćih i međunarodnih stručnjaka, uradili i priručnik u kojem smo detaljno razradili sve – od uzroka do privremenih i trajnih mjera koje je potrebno poduzeti – kaže Bianculli.

Psiholog Jasna Subašić kaže da okidači za nasilje nad životinjama, ali i nasilje uopće, mogu biti različiti, ali veoma često je to naučeni obrazac koji pojedinac nosi iz djetinjstva. Urednica portala za psihološku pomoć i edukaciju psiholog.ba upozorava da je potreba za nanošenjem boli drugome, pa i životinjama, indikator sociopatskih karakteristika kod pojedinca, što je ozbiljan problem koji se ne smije zanemariti.

Utjecaj interneta

- Ako osoba tokom ranih i formativnih godina djetinjstva nije posjedovala adekvatan uzor u roditeljima, ako je i sama trpjela fizičko i psihičko zlostavljanje i zanemarivanje, velike su šanse da će odrasti bez prisustva empatije i suosjećanja za druge. Nerijetko loš odgoj i zanemarivanje promijene kompletnu strukturu ličnosti, što rezultira raznim oblicima poremećaja ličnosti. Ne smijemo zaboraviti ni snažan utjecaj interneta, agresivnih videoigrica i ostalih medijskih sadržaja s mnoštvom nasilnih prizora. Dijete ili adolescent koje je bez roditeljske kontrole kontinuirano izloženo sličnim sadržajima postepeno će postati ravnodušno prema njima i nasilno ponašanje početi doživljavati kao prirodno i normalno – pojašnjava Subašić. 

Bianculli: Vlasti trebaju provoditi zakon. Avaz

Ona dodaje da je rehabilitacija i promjena pojedinca moguća u bilo kojoj životnoj dobi, ali da se učenje prosocijalnog i altruističnog ponašanja najlakše usvaja tokom odrastanja.

Podizanje svijesti

Za slučajeve zlostavljanja životinja u „Dogs Trustu“ uglavnom saznaju iz medija ili od partnerskih organizacija na terenu, te čine sve što mogu da bi se ovakvi događaji prevenirali.  

Organiziraju kampanje sterilizacije i vakcinacije pasa, udomljavanje, edukacije za vlasnike životinja, djecu, veterinarske stručnjake.

- Naše aktivnosti daju rezultate pa su psi, prema posljednjem istraživanju, posebno u gradovima prijateljski raspoloženi, uhranjeni, zdravi, što je indikator da se svijest ljudi promijenila, jer pse hrane i ne zlostavljaju. Međutim, ključno je provoditi i poštovati zakon, jer nijedna zemlja u svijetu ne može se pouzdati samo u podizanje svijesti – ističe Bianculli. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.