HRONOLOGIJA

Geneza "slučaja Dženan Memić": Istraga jednog oca protiv pokvarenog sistema

Prema nezvaničnim informacijama, a koje kolaju godinama Dupovac je sa Mutapom dogovorio da preko Senida Demirovića i Edvina Avdića pronađe zeleni Renault Clio te da ga podmetnu iako on nema veze sa slučajem

U sudnici sa kćerkom Arijanom. Avaz

Piše: Admir Aljimi

1.2.2021

Nakon pet godina borbe Muriza Memića protiv pokvarenog sistema uslijedila su hapšenja koja su jutros izveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu. Sumnja se na organizirani kriminal, a istragu vodi Tužilaštvo BiH. Smrt Dženana Memića nakon napada na Ilidži 8. februara do sada je bila velika enigma i godinama kolaju šokantne informacije o motivima i uzroku mladićeve smrti.

Prema nezvaničnim informacijama uhapšeni policajac Hasan Dupovac koji je u to vrijeme obavljao funkciju šefa Odsjeka MUP-a KS za saobraćajne istrage odveo je istragu u krivom smjeru.

Priveden je i Zijo Mutap, otac Alise Mutap koja je jedini živi svjedok koji može potvrditi na koji način je Dženan teško povrijeđen. No, ona je kazala da ima amneziju te je rasvjetljavanje zločina dovela u pitanje. Prema saznanjima porodice Memić, danas uhapšeni Zijo imao je značajnu ulogu u zataškavanju i skrivanju odlučnih činjenica koje su bile ključne za pronalazak ubica. Upravo je veza Mutapa i Dupovca dovela do skretanje pravca istrage.


Tajna Opel Corse

Naime, prema nezvaničnim informacijama, a koje kolaju godinama Dupovac je sa Mutapom dogovorio da preko Senida Demirovića i Edvina Avdića pronađe zeleni Renault Clio te da ga podmetnu iako on nema veze sa slučajem. Vijest o Opel Corsi pojavljuje se dva dana nakon Dženanove smrti, a već krajem februara 2016. godine otvoreno se priča da je Dženan ubijen, ali porodica nije izlazila u javnost jer nisu raspolagali činjenicama.


Već 20. februara 2016. curi informacija da su na informativni razgovor o smrti Dženana privedena trojica mladića među kojima je bio i bivši mladić Alise Mutap. Tužilaštvo i policija odmah su to demantirali.


Prelomna tačka događa se 22. februara kada Muriz Memić daje ispovijest „Avazovom“ novinaru u kojem po prvi put otvoreno govori da je njegov sin ubijen. Tada je naveo da ima puno povjerenje u policiju i tužilaštvo, ali to se ubrzo promijenilo. Javnost se priklanja porodici Memić i po društvenim mrežama se dijele različite informacije o slučaju i mogućim počiniocima.


Odluka da se istražuje ubistvo ubrzo je promijenjena. Avaz

Posljednjeg dana februara policija i tužilaštvo slučaj zavode kao saobraćajnu nesreću, a mladićeva porodica tada već raspolaže ozbiljnim informacijama da je ubijen i ne nasjeda na tu priču.


Prvih osam dana nakon Dženanove smrti postojala je velika praznina u istrazi i Muriz je tada sumnjao da su to bili ključni dani kada su se izvršile sve nezakonitosti koje su dovele do njegove petogodišnje borbe za pravdu.


Tada se prvi put pojavljuje priča o amneziji Alise Mutap, odnosno da se ona nalazi u stanju šoka te da ima rupe u pamćenju.Također, isplivala je i činjenica da je ona u tom periodu tri puta promjenila iskaz dat policiji i tužiocu Merisu Ćati, koji je preuzeo istragu.

Propusti u ovom slučaju Ćatu su koštale tužilačke karijere te se sada bavi advokaturom.

Sredinom marta Memić je shvatio da je Alisa Mutap ključ slučaja te da ona nema nikakvu amneziju već da treba kazati šta se desilo kobne noći. Radi se o desetom danu istrage i tada je tužilac Ćato, kako je Memić javno kazao, odbio da ga primi i posumnjao da su ključni tragovi s lica mjesta počišćeni, a neki snimci s videonadzora pobrisani.

Seferoviće sud oslobodio krivice. Avaz

Porodica Alise Mutap 6. marta izdaje saopćenje u kojem kažu da su ljudi koji su „ubili Dženana pokušali ubiti i Alisu“.


Nakon tog saopćenja Memić shvata da je Mutap u stalnom kontaktu s tužilaštvom, a da je njega tužilac odbio primiti i definitivno postaje siguran da se radi o ubistvu.


Tokom 10. marta sarajevsko tužilaštvo odustaje od saobraćajne nesreće i konačno priznaje da je Memić ubijen te da se traga za nepoznatim počiniocem.


Početkom aprila Memić najavljuje prve proteste, jer je shvatio da je izigran i da se za istinu mora sam izboriti. A, 9. aprila hiljade građana izlaze na ulicu i traže da se ubice pohapse.


Hapšenje pa puštanje

Tužilaštvo 1. juna donosi naredbu da policija uhapsi Ljubu i Bekriju Seferovića te Vasviju Sejdović zbog ubistva. Sutradan ih puštaju i ponovo hapse zbog saobraćajne nesreće te im se određuje pritvor.

Istog dana Memić reagira te tvrdi da je njegov sin ubijen udarcem šipkom u glavu te da nema govora da se radi o saobraćajnoj nesreći. Također,  odmah je znao da su Seferovići nevini.

Ubrzo su uslijedili novi protesti, a Memić i njegov advokat Ifet Feraget otvoreno su govorili o korupciji u tužilaštvu i policiji, a trebalo im je pet godina da pokrenu sistem.

Memići su prisustvovalli svakom ročištu koje se vodilo protiv Seferovića. Na kraju je ispalo onako kako je Memić i tvrdio da su Seferovići nevini te da je za Dženanovu smrt odgovoran neko drugi. Memić tvrdi da je današnja akcija SIPA-e samo početak te da će biti novih hapšenja, jer se radi o organiziranoj kriminalnoj grupi koja je zataškala ubistvo njegovog sina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.