NAVIJAČKI OBRAČUNI

Uspon Velje Nevolje počeo na stadionu: Derbi poslije kojeg su krenule surove otmice, mučenja i ubistva

Nakon obračuna navijačkih grupa Partizana uslijedilo je misteriozno nestajanje vođa frakcija

Otmice i ubisva nakon obračuna. Blic

B. C. / Blic

13.2.2021

Kriminalna grupa Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, praktično je nastala na tribinama stadiona gdje su stvarani “vojnici”, a po mnogima jedan od ključnih momenata bio je vječiti derbi u decembru 2017.

U sam smiraj te godine, na stadionu u Humskoj došlo je do krvavog okršaja dvije navijačke frakcije Partizana, svojevrsnog pokušaja preuzimanja južne tribine, da bi u narednom periodu uslijedila čitava serija tragedija u kojima su ubijane, ranjavane ili misteriozno nestajale vođe najjačih navijačkih grupacija crno-bjelih.


Prevlast nad tržištem narkotika

Četiri godine nakon sukoba na 156. vječitom derbiju klupko počinje polako da se odmotava, a pretpostavlja se da je tučnjava u kojoj su učestvovala i šestorica državljana Hrvatske u stvari bila prekretnica u navijačko-mafijaškom obračunu, iza kojeg se krila borba za prevlast ne samo nad tribinom, već i nad regionalnim tržištem narkotika.


Filip Korać. BLIC

Sumnja se da je ovaj sukob na stadionu u Humskoj zapravo inicirao Filip Korać kako bi se preko ekipe Kimija Radisavljevića, bivšeg vođe “Alkatraza”, domogao kontrole nad južnom tribinom koju je u to vrijeme već “držao” Velja Nevolja, nakon ubistva Aleksandra Stankovića - Saleta Mutavog. Pokušaj je propao, a i izvan granica Srbije kružile su fotografije krvavih i uhapšenih navijača, među kojima su se nalazila i šestorica pomagača, ni manje - ni više nego kik-boksera iz Splita.

Međutim, nakon ovog okršaja krenuli su surovi i brutalni napadi na navijače po cojelom Beogradu.


Upucani Mare i Cipi

Septembra 2018. godine, u Ulici Dimitrija Tucovića u Beogradu ranjen je Marko Isaković Mare, nekadašnji vođa navijačke grupe “Alkatraz” i dugo godina jedan od lidera južne tribine. Njega su nepoznate osobe brutalno prebile, tukle ciglama po glavi, zatim i upucale, ali je ipak uspio da se spasi.

Nedugo zatim ranjen je i Milan Lujanski zvani Cipi, pripadnik “Vandal bojsa”, grupe bliske Milošu Radisavljeviću. Njegovo ime u javnosti se pojavljuje upravo nakon sukoba dvoje zaraćene frakcije na južnoj tribini na 156. vječitom derbiju. Fotografija Lujanskog, na kojoj je taj mladić krvave, razbijene glave, go do pojasa, objavljena je u svim medijima u Srbiji, a podeljena je širom Evrope kao najveća bruka i sramota srpskog fudbala i pokazatelj dubine kriminalno-navijačkih sukoba u Beogradu.

U oba slučaja radilo se o svojevrsnoj posljednjoj opomeni za sve što se dešavalo na tribinama.


Smrt Splićanina i čuvena umrlica

Jedan od Splićana koji su učestvovali u tuči na derbiju, a kasnije i uhapšeni u Beogradu, Ante Firić, poginuo je krajem 2018. godine u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj. Kako su javili tamošnji mediji, on je kobnog dana pokušao da pretrči autoput kada su ga pregazila tri automobila i usmrtila na licu mesta.


Ekipa iz Splita napravila haos. BLIC

Međutim, nakon toga pojavile su se različite informacije o sumnjivoj smrti Firića. Policija je istraživala da li ga je neko izbacio iz automobila i da li je u tom trenutku bio svjestan, vezan ili nešto slično.

Nakon Firićeve smrti u sbijanskim novinama pojavljuje se umrlica, posvećena preminulom huliganu, s porukom:

„Počivaj u miru, veliki brate“, navodi se u umrlici koju su potpisali Kimi, Rade, Goksi i Korać.


Kića likvidiran iz straha

Krajem 2019. godine ubijen je i Ljubomir Kića Marković, još jedan od vođa Partizanove navijačke podgrupe “Alkatraz”, koju je vodio zajedno sa Đorđem Prelićem i Aleksandrom Vavićem. Marković je važio za jednog od najuticajnijih ljudi na južnoj tribini, a kako se pretpostavlja, Belivukova ekipa na njega je gledala kao na prijetnju jer je zahvaljujući ugledu u svakom trenutku mogao za sobom da povuče veliki broj ljudi.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.