NAMJERNO ŠIRENJE KORONE

Optužena Admira Bašić za „Avaz“: Nisam pljuvala ni kašljala u medicinske sestre da bi ih zarazila

Imam 35 svjedoka koji će potvrditi moju priču, kaže Bašić

 Admir Aljimi
Admir Aljimi

Bašić: Tvrdi da je nevina

Foto: Avaz


Nakon što je Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo optužnicu protiv Admire Bašić iz Žepča zbog namjernog širenja koronavirusa ona je za „Avaz“ iznijela svoju stranu priče. 

Sporan član 225 KZ FBiH

- Vidjela sam da se Tužilaštvo veže za član 225 Krivičnog zakona FBiH. To nema veze, jer se taj član se odnosi na HIV i neke druge zarazne bolesti. Ja nikoga nisam pljuvala i za to imam 35 svjedoka. U tom momentu kada se to dešavalo, samo sam od glavne medicinske sestre kojoj sam se obratila tražila medicinsku pomoć, a ona mi je kazala da se odmaknem i da „nema samnom šta razgovarati“. Rekla sam joj „dobro gospođo, slabi smo treba nam pomoć nemamo lijekova“. Ona je samo odgovorila „odmaknite se ne želim s vama razgovarati“. Nije mi htjela reći svoje ime iako je obaveza da nosi akreditaciju – kaže Bašić.

Svađa s medicinskom sestrom

Navela je da je u hodniku bila prisutna samo jedna medicinska sestra, a ne tri kako se navodi u optužnici.

- Imala sam sve vrijeme zaštitnu masku na licu i nisam ni pokušala nekoga pljunuti. Znam da je doktorica imala vizir, zaštitnu masku i odjelo i imam svjedoke koji su bili na hodniku i sve to slušali i gledali. Ovo što su naveli je čista laž. Ako sam željela zaraziti nekoga, zašto ta žena onda nije zaražena, zašto nije dovela vještaka koji će to potvrditi. Nikad svoj test na Covid nisam vidjela. Nisam ni odbila da se hospitaliziram, istog dana kada sam dobila poziv iz Doma zdravlja Žepče medicinskim vozilom sam odvezena za Zenicu u Stacionar – tvrdi Bašić.

Otpust nakon sedam dana

Navodi i mailove koje sam slala nadležnim i s njima sam bila i na sastanku.

- Otpusno pismo sam dobila nakon sedam dana. Dobila sam otpust bez ikakvog retestiranja. Rekli su da imam pravo na kućno liječenje, što sam odbila, jer imam kod kuće dijete i supruga. Na osnovu čega su me pustili, a nisu me ni pregledali. Izolacija je bila 15 dana, a mene su pustili nakon sedam. Ovo je sve rekla-kazala, a podnijela sam i ja krivične prijavo, samo što ja imam dokaze. Što se toga tiče mirna sam – navela je Bašić.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na