PORODICA UBIJENOG OGORČENA

Smail Bešo nožem zaklao Sifeta Haskića i ponovo dobio samo četiri godine zatvora

Ponovo ćemo uložiti žalbu Vrhovnom sudu FBiH, koji je već jednom ukinuo presudu Kantonalnog suda u Novom Travniku, kaže Ammar Haskić

B. Cerić

Ammar ( lijevo) bio vezan za amidžu Sifeta

Foto: Facebook


Nakon svađe Izvukao nož

Postupak je ponovljen nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo prvu presudu kojom je Bešo, također, bio osuđen na četiri godine zatvora. Niska kazna za ubistvo tada je izazvala ogorčenje kod porodice te su prošle godine zbog toga protestirali pred zgradom Suda.

Kao i prvi put, u presudi je navedeno da se ubistvo dogodilo 30. januara 2020. godine u 21.40 sati u kafani "Ovo malo duše", u mjestu Vraniska, općina Vitez.

Nakon svađe i fizičkog sukoba Bešo je izvukao nož i snažno ga zario u vrat Sifetu Haskiću. Bešo je nakon toga napustio kafanu bacivši nož u blizini ugostiteljskog objekta.

Prema riječima Ammara Haskića, novi pretres održan je 8. juna. Optužnicu je zastupao tužilac Dragan Popović, koji je iznio sve navode iz optužnice.

- Tužilac je potom direktno pitao predsjednicu Vijeća Lazarelu Porić kako je mogla izreći četiri godine zatvora za krivično djelo za koje je predviđena kazna od pet do 20 godina i kakvu ona to poruku šalje javnosti ovakvom odlukom. Uz sve to, ona je dan poslije, 9. juna, ponovo izrekla kaznu od četiri godine - kazao nam je Ammar Haskić, mladi fudbaler FK Vitez, koji je naročito bio vezan za nastradalog amidžu Sifeta.

  • Kafana u kojoj se desilo ubistvo

    Kafana u kojoj se desilo ubistvo

    Foto: Avaz


Zastupnik porodice, sarajevski advokat Kerim Čelik je, također, reagirao tokom pretresa.

- Advokat je predsjednici Vijeća uspio samo kazati da se ne može ubodom smatrati rez noža od 12 centimetara, već da je Sifet praktično zaklan. Sutkinja mu nije dala više da progovori, zaprijetivši da će biti kažnjen - kazao je Ammar.

Porodica je ponovo ostala u šoku zbog nepromijenjene presude te su najavili novu žalbu.

Sifetu Haskiću, kako je navedeno u objavljenoj presudi, nanesena je ubodno-rezna rana, dugačka oko 12 centimetara, s otvorom na lijevoj strani vrata kod donje vilice, prolazeći preko grkljana i završavajući na desnoj bočnoj strani vrata, u prostoru gornjeg dijela desne grudne duplje.

- Ogorčeni smo postupanjem ovog vijeća, čije smo izuzeće tražili, ali naš zahtjev nije bio prihvaćen. Uložit ćemo žalbu Vrhovnom sudu FBiH i nadati se da će taj sud preuzeti predmet - zaključio je Ammar Haskić.

Iza ubijenog ostali supruga i trojica sinova

Iza nastradalog ostali su dvojica maloljetnih sinova i supruga koja je tada bila u poodmakloj trudnoći. Dvadeset dana nakon Haskićeve smrti rodila je dječaka, koji je dobio ime po ubijenom ocu.

Sud je, uz izrečenu kaznu, donio odluku kojom se optuženi Bešo obavezuje da supruzi i trojici sinova ubijenog, na ime duševne boli, mora isplatiti naknadu, i to svakom djetetu po 20.000 KM te materijalnu štetu supruzi u iznosu od 1.200 KM.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na