KANTONALNI SUD MOSTAR

Nastavljeno suđenje Josipu Cvitanoviću Cvikiju: Optuženi jednog svjedoka pokušao isprovocirati, drugi se rasplakao

Cvitanović se tereti da je lani, 9. novembra s pet hitaca iz automatske puške usmrtio Marka Radića Maku

Cvitanović danas: Opet tražio izuzeće Sudskog vijeća. M.Smajkić

Piše: M. Sm.

28.10.2021

Josip Cvitanović Cviki (47) jučer je, kako se to i očekivalo, u nastavku glavnog pretresa u predmetu u kojem je optužen za ubistvo Marka Radića Make (61), a koji je otpočeo iznova, zatražio izuzeće predsjedavajućeg i članova Sudskog vijeća Kantonalnog suda Mostar, Marina Zadrića, Erne Filipović i Zorana Krtalića.

U odnosu na ranija traženja za njihovim izuzećem, Cvitanović je danas naveo kako je „došao u posjed novih sumnji u njihovu pristrasnost u korist Marka Radića, ratnog zločinca, osuđenog na 21 godinu zatvora“ i jer mu, između ostalog, „uskraćuju pravo na odbranu“.


Možda je umjesto puške bio pršut

Međutim, njegov zahtjev je na općoj sjednici Kantonalnog suda Mostar, zbog čega je data pauza, odbačen kao neosnovan, a nakon toga je svjedočio Hrvoje Damjanović, stanar zgrade u ulici Brune Bušića broj 6, ispred koje je, kako je to u optužnici navedeno, Cvitanović lani, 9.novembra s pet hitaca iz automatske puške usmrtio Radića.

On je kazao da je u svom stanu na sedmom spratu čuo pucnje te da je vidio muškarca, kojeg „zna iz viđenja, najviše iz Mepasa po nadimku "Cviki“ kako se s puškom u ruci kreće prema automobilu Škoda crvene boje.

Iako je ovaj svjedok precizno odgovarao na pitanja optužbe, Cvitanović ga je svojim upitima pokušavao isprovocirati, zbog čega ga je Zadrić u nekoliko navrata upozorio.

- Nije mi jasno, on je ’95. godište, šta podrazumijeva puškom, možda je to bio pršut - govorio je Cvitanović, a njegov advokat, Semir Kajtaz je u cijelosti prigovorio iskazu ovog svjedoka.



"Ubio ga je Cviki"

Svjedok Mate Knezović je ispričao da je 9. novembra prošle godine u 18:30 sati, dok se nalazio u prostorijama bivše galerije u Splitskoj ulici, čuo dva pucnja, „čudnog zvuka kao u tunelu“. Nakon što je istrčao, čuo je, kazao je, žamor ispred ulaza u ulici Brune Bušića ispred kojeg je vidio tijelo čovjeka okrenutog potrbuške. 

Naveo je i da je vrištala žena, a to je bila Radićeva supruga, Anđelka, koja je govorila: „Ubio ga je Cviki“. Objasnio je da su oni bili njegove komšije te „da je Maku znao i od prije rata“.

U jednom trenutku ovaj svjedok se rasplakao nakon što se prisjetio kako se Radićeva kćerka, Sara derala: „Tata, nemoj umrijeti“. 

On je , na upit tužioca potvrdio svoju raniju izjavu datu u policiji, da mu je Anđelka Radić u tim trenucima kazala da im je Cviki zvonio na interfon i prijetio.

Suđenje će biti nastavljeno u utorak, 2. novembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.