ODBAČENE ŽALBE

Ubistvo Marka Radića Make u Mostaru: Cvitanović pravomoćno osuđen na 17 godina zatvora

Potvrđena presuda Kantonalnog suda u Mostaru

Cvitanović na jednom od ranijih pretresa. Avaz

Meliha Smajkic

19.7.2023

Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH je, kako saznajemo, potvrdilo presudu Kantonalnog suda u Mostaru kojom je Josip Cvitanović Cviki (48), optužen za ubistvo Marka Radića Make (61), osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 17 godina i pet mjeseci.

Ponovljen sudski postupak

Ova informacija potvrđena je i iz Vrhovnog suda FBiH, a na sjednici Apelacionog vijeća održanoj 1. juna kao neosnovane odbijene su žalbe kantonalnog tužioca, optuženog i branioca optuženog te je potvrđena presuda Kantonalnog suda u Mostaru izrečena 11. oktobra prošle godine u ponovljenom sudskom postupku.

Cvitanoviću je tada za ubistvo Radića, inače osuđenog ratnog zločinca, izrečena kazna zatvora u trajanju od 17 godina. Također, za nedozvoljeno držanje oružja izrečena mu je kazna u trajanju od pola godine, a nakon čega je osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 17 godina i pet mjeseci.

Ponavljanje sudskog postupka uslijedilo je nakon što je Vrhovni sud FBiH djelimično uvažio žalbu odbrane, a i u prethodnom mu je izrečena ista kazna.

Pravomoćnom presudom Cvitanoviću je u kaznu uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru od 9. novembra 2020. godine, pa do dana upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Pet hitaca

Tog 9. novembra 2020. godine Cvitanović je uhapšen svega nekoliko sati nakon što je, kako se teretio prema optužnici, u večernjim satima u ulici Brune Bušića, ispred haustora gdje je Radić živio, u njega, sleđa, ispalio pet hitaca iz automatske puške i usmrtio ga na licu mjesta. Tome je prethodio verbalni, a potom i fizički sukob između njih dvojice, a inicirao ga je Cvitanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.