BANJA LUKA

Suđenje kriminalističkim tehničarima: Prijeki pogledi Davora Dragićevića upućeni inspektorima MUP-a RS

U sudnici je vladao muk, a napetost se mogla sjeći nožem

Davor Dragičević prisustvovao suđenju. O. Matavulj

Piše: O. Matavulj

4.11.2021

Prijeki pogledi Davora Dragičevića upućeni inspektorima MUP-a RS obilježili su nastavak suđenja kriminalističkim tehničarima PU Banja Luka Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku.

Obojica se optužnicom terete za sprečavanje dokazivanja u predmetu ubistva Davida Dragičevića, odnosno da su u smeće bacili bokserice koje su tokom obdukcije skinute s mladićevog tijela.


Posmatrao dvojicu svjedoka

Po prvi put suđenju je prisustvovao Davidov otac Davor, koji se nedavno vratio u BiH iz Austrije, nakon što mu ta zemlja nije odobrila politički azil. Davorov dolazak u sud ispraćen je pojačanim mjerama bezbjednosti oko suda, ali u samoj sudnici u kojoj su tokom pretresa prisustvovala četiri sudska policajca.

Sve je proteklo mirno, bez ikakvih incidenata. Međutim, prije početka ročišta u sudnici je vladao muk, a napetost se mogla sjeći nožem.

Davor je i po nekoliko minuta, bez treptanja, posmatrao inspektore Sinišu Kojdića i Mirka Živkovića, koji su pozvani kao svjedoci odbrane. Gledao ih je u oči, ali oni nisu djelovali previše zainteresovano za to. Istovremeno je optuženi Marijanac na isti način posmatrao Davora, ali im se pogledi nisu susreli.


Došao sam da im pogledam u oči

- Ovo suđenje nema nikakvu zakonsku osnovu. Došao samo da pogledam u oči otmičare mog djeteta. Krajnje je vreme da Tužilaštvo BiH krene u procesuiranje svih odgovornih za ubistvo Davida. Zbog ovog slučaja institucije Republike Srpske će na kraju platiti veliku cijenu - rekao je, između ostalog, Davor.

Ročište je uglavnom obelježila rasprava Bošnjakovog branioca Damira Alagića sa sudijom, tužiocem, ali i svjedocima. Odbrana ih je uglavnom ispitivala u vezi sa zapisnicima koje su tokom istrage potpisivali. Alagić je ukazivao da je Živković iz depoa odnosio pojedine dokaze, cipele i jaknu, ali da za to nije bilo naredbi tužioca.

Ispred zgrade suda i danas se okupilo i više članova grupe ”Pravda za Davida” koji su nosili transparente upućene tužiocu Daliboru Vreći, ali i pripadnicima MUP RS, te uzvikali ”pravda”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.