KRIMINAL

Belivuk šef klana koji je ubijao u Crnoj Gori?

Specijalno državno tužilaštvo prikupilo dokaze o ubistvu frizera iz Bara Adisa Spahića i njegovog šure Damira Hodžića koji je bio blizak škaljarskom kriminalnom klanu

Veljko Belivuk: Tereti se teška krivična djela. Agencije

Vijesti.me

10.11.2021

Beogradski kriminalac Veljko Belivuk formirao je kriminalnu organizaciju čiji članovi su postali Marko Miljković, Nebojša Janković i Ratko Živković, a koje Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sumnjiči za teško ubistvo Barana Adisa Spahića i Damira Hodžića, u Spužu 14. oktobra 2020. godine, pišu Vijesti.me.

To proizlazi iz odgovora SDT-a, koje je još ranije donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv te četvorice srbijanskih državljana.

Prema istim informacijama frizera iz Bara - Spahića, koji nije imao kriminalni dosije, i njegovog šuru Damira Hodžića, koji je bio blizak škaljarskom kriminalnom klanu, u saizvršilaštvu su ubili Belivuk, Miljković i Hadžić.

Živkovića terete zbog krivičnog djela teško ubistvo izvršeno putem pomaganja.

Traže saslušanje osumnjičenih

Iz SDT-a kojim rukovodi glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić objasnili su da je protiv Belivuka zvanog Velja Nevolja, naredba o sprovođenju istrage donijeta zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl.401a st.1 u vezi st.6 KZ CG.

Iako to tužilaštvo mjesecima od kolega iz Srbije traži da saslušaju trojicu osumnjičenih, odgovor još nije stigao.

- Shodno Međunarodnim konvencijama i Ugovoru zaključenom između Crne Gore i Republike Srbije, nadležnim državnim organima Republike Srbije upućena je zamolnica za saslušanje svih navedenih lica u svojstvu okrivljenih. Do danas po predmetnoj zamolnici koja je neposredno dostavljena Tužilaštvu za organizovani kriminal Republike Srbije, Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore nije dobilo odgovor. Pozitivnim međunarodnim propisima nije definisan rok u kojem zamoljena država mora da odgovori po podnijetoj zamolnici za pružanje pomoći, ali se uvjek očekuje, a imajući u vidu težinu krivičnih djela zbog kojih se vodi krivični postupak, da to bude u primjerenom kraćem roku”, odgovorili su iz SDT-a.

Naglasili su i da ne mogu saopštiti više podataka i informacija:

Nisu odgovorili na pitanja jesu li identifikovani i ostali osumnjičeni za dvostruko ubistvo, kao ni da li su pronađena tijela ubijenih Hodžića i Spahića.

Predstavnici SDT-a i Uprave policije krajem avgusta saopštili su detalje o tom zločinu, najavljujući da će specijalni tužilac Saša Čađenović osumnjičene saslušati u Beogradu.

Iz SDT-a su i ranije tvrdili da su došli do dokaza da je osumnjičeni četverac, sa za sada neidentifikovanim članovima te kriminalne organizacije, prvo namamio, pa likvidirao dvojicu Barana, a da su Mila Radulovića zvanog Kapetan oteli i odveli na drugu lokaciju.

“Vijesti” su nedavno objavile da je kuća Živkovića u spuškom zaseoku Stanjevića rupa, u kojoj su ubijeni škaljarac Hodžić i njegov zet gotovo u potpunosti demolirana, pa renovirana, kako bi se prikrili tragovi likvidacija.

Istražitelji pokušavaju da utvrde na koji način su iz te kuće uklonjena tijela ubijenih, ali i ko je sve učestvovao u tome i u prikrivanju tragova tog zločina, jer su, navodno, Belivuk, Miljković i Janković već iste noći napustili Crnu Goru.

- Hodžić je ubijen odmah kada je sa Radulovićem, Živkovićem i Spahićem ušao u kuću. Belivuk ga je iz vatrenog oružja pogodio u predjelu glave. Na Spahića, koji je krenuo da bježi, istovremeno su fizički nasrnuli Miljković i Janković,kojeg su potom svezali, a onda i ubili. Tada su uhvatili i svezali i Radulovića. Nije utvrđeno gdje su njega odveli - kazao je ranije sagovornik iz istrage.

O ubistvu Spahića i Hodžića, Belivuk je sa članovima svoje kriminalne grupe razgovarao preko kriptovane Sky ECC aplikacije.

U optužnici srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal i transkripti su razgovora te kriminalne grupe. Prema tim dokumentima, par sati nakon likvidacija u Spužu, u 19.55 sati, Belivuk snima poruku tada otetom Lazaru Vukićeviću:

- Imaš sreće što mi ovdje deremo ove glupe Crnogorce, pa ne možemo mi, objašnjava Belivuk zašto nije u Ritopeku sa ekipom koja je otela, mučila i ubila Vukićevića.

U istoj poruci pominje Pljevlja, a sat i po kasnije šalje drugu u kojoj traži detalje mučenja Vukićevića i govori im “umorni smo, prljavi smo, smrdimo”, a onda i da su još u čizmama. Tada je i prepričao kako su ubili Hodžića, kojeg naziva “Kasap” i njegovog zeta.


SDT neće o prelasku granice

Ukidanje zabrane prelaska državne granice dvojici beogradskih kriminalaca optuženih za monstruozne zločine mjesecima je aktuelna tema, ali se još ne zna ko je naredio policajcima da Belivuka i Miljkovića puste da uđu u Crnu Goru.

Iz SDT-a nijesu odgovorili na pitanje da li je u istrazi eventualne zloupotrebe počinjene prilikom ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru Belvuku i Miljkoviću, planirano saslušanje tog dvojca.

Od januara 2021. godine, kada su Belivuk i Miljković ušli u državu, sadašnji i bivši zvaničnici daju oprečne odgovore na pitanje ko im je omogućio da pređu granicu sa Crnom Gorom.

Zbog tog slučaja nedavno su hapšeni policijski inspektori Aleksandar Bošković i Saša Đurović, iako su već na prvom saslušanju objasnili da su narebu da u sistemu izbrišu zabranu dobili od bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Enisa Bakovića.

Nakon što su policajci pomenuli Bakovića, predmet je od Osnovnog državnog tužilaštva preuzelo SDT, u kom su iskaze dali i on i njegov doskorašnji kolega, takođe bivši pomoćnik direktora UP Zoran Lazović.

Lazović je Vijestima rekao da nije naređivao Bakoviću.

On je krajem januara prošle godine poručio da nema potrebe da se strahuje od prisustva državljana Srbije Belivuka i Miljkovića jer ih inspektori tadašnjeg Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala, kojim je upravljao, “drže na oku” 24 sata...

- Ako nisu neprijatelji Crne Gore, nema potrebe da od bilo koga strahujemo - rekao je Lazović nekoliko mjeseci prije nego je SDT saopštilo da upravo njih sumnjiče da su tri mjeseca prije skidanja zabrane u Crnoj Gori počinili dvostruko ubistvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.