OBRAČUN U BRČKOM

Osman Husejnović optužen za pokušaj ubistva: Pucao muškarcu u stomak

Optužnicu potvrdio Osnovni sud distrikta Brčko

Policija brzo pronašla Husejnovića. Ilustracija

B. C.

28.12.2021

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Osmana Husejnovića (32) zbog sumnje da je u martu ove godine u brčanskom naselju Prutače hicima iz pištolja pokušao ubiti N. A. Protiv Husejnovića, koji je deset puta osuđivan za imovinska i krivična djela s elementima nasilja, optužnicu je potvrdio Osnovni sud distrikta Brčko.


Ispalio dva hica

- Husejnović je optužen da je 10. marta, oko tri sata u naselju Prutače, u neposrednoj blizini trgovačkog objekta "Omer prom", iz pištolja kojeg je nelegalno posjedovao, pucao na N. A. u namjeri da ga liši života. Husejnoviću se stavlja na teret da je na oštećenog, koji se tu dovezao i zaustavivši automobil kod navedenog objekta krenuo prema njemu, ispalio dva hica od kojih je jedan pogodio N. A. u predjelu stomaka nanijevši mu teške tjelesne povrede opasne po život- navodi se u saopćenjuTužilaštva Brčko Distrikta BiH.

Nakon toga, Husejnović se automobilom udaljio u nepoznatom pravcu, dok je N. A. prevezen u brčanski medicinski centar.

 Događaju kvalificiranom kao pokušaj ubistva prethodila je kraća rasprava između njih dvojice kojom su nastavili međusobni konflikt ranije započet u Brčkom. Husejnovića je ubrzo uhapsila brčanska policija i odmah ga predala Tužilaštvu koje je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog predložilo sudu da mu odredi pritvor.


Više krivičnih djela

- Nakon provedene istrage, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Husejnovića tereteći ga za krivično djelo ubistva (iz člana 163 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), u pokušaju, kao i za krivično djelo neovlaštene nabavke, držanja ili prodaje oružja ili bitnih dijelova za oružje (iz člana 65 Zakona o oružju i municiji Brčko distrikta BiH). Optužnicom koju je sud u cijelosti potvrdio Tužilaštvo je zatražilo da se, izricanjem mjere sigurnosti oduzimanja predmeta, od optuženog oduzme pištolj marke CZ M70 kalibra 7,65 milimetra-navodi se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.