ZBOG SUMNJE

Podnesena krivična prijava protiv bivšeg i sadašnjeg dobojskog gradonačelnika

Sumnja se da je za izmjene regulacionog plana prijavljeni predsjednik lokalne vodeće vladajuće partije primio mito od investitora od milion KM

Prijavljeno više osoba. ARHIV

A. O.

2.2.2022

Centar za humanu politiku podnio je krivičnu prijavu protiv bivšeg i sadašnjeg dobojskog gradonačelnika i drugih odgovornih zbog sumnje da su izvršili krivična djela zloupotrebe službenog položaja, nesavjesnog rada u službi, trgovine uticajem, primanja mita i udruživanja radi izvršenja krivičnih djela prilikom izmjena regulacionih planova, izdavanja saglasnosti i odobrenja za građenje, obračuna i naplate obaveza po osnovu gradnje i tolerisanja neusklađenosti izmjena regulacionih planova sa urbanističkim planom Doboja. 

Osim dobojskih gradonačelnika prijavljeni su načelnik odjeljenja za prostorno uređenje, građevinski inspektori, članovi savjeta za praćenje izmjena regulacionih planova i dobojski okružni tužioci.


Izmjena planova

U proteklih dvadeset godina bivši gradonačelnik Doboja i sadašnji predsjednik vodeće lokalne vladajuće partije i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH zajedno sa ostalim prijavljenim kao predlagač i sa kapacitetom da trguje uticajem omogućio je pod koruptivnim uslovima preko pedeset izmjena regulacionih planova kojim je Doboj urbano unakažen, jer nisu usklađeni sa urbanističkim planom, predviđenim koeficijentom izgrađenosti, drugim urbanističkim standardima i interesom javnosti.

Samo na martovskoj sjednici gradske skupštine u 2021. godini na prijedlog prijavljenog sadašnjeg gradonačelnika i pod uticajem prijavljenog predsjednika vodeće lokalne vladajuće partije usvojeno je pet izmjena regulacionih planova. Uključeni i zainteresovani investitori za ove izmjene regulacionih planova dali su mito u novcu i nekretninama u vrijednosti između 10 i 20 miliona KM.



Radovi u funkciji

Iako predviđene izmjene regulacionog plana za lokalitet na kome se nalazi Dom vojske nisu još usvojene i usklađene sa urbanističkim planom Doboja, od novembra prošle godine izvode se radovi izgradnje komunalne infrastrukture, početka rušenja doma vojske i drugi radovi u funkciji pripreme lokacije za gradnju objekata koji su predviđeni neusvojenim izmjenama regulacionog plana, što samo pokazuje da su izmjene ovog regulacionog plana puka formalnost i da će biti usvajeni pod uticajem prijavljenog predsjednika vodeće lokalne vladajuće partije. 

Sumnja se da je za izmjene ovog regulacionog plana prijavljeni predsjednik lokalne vodeće vladajuće partije primio mito od investitora od milion KM, koliko je primio i za zamjenu gradskih poslovnih prostora od istog investitora prije više godina, uz napomenu da tužioci ovaj kriminal nikada nisu istražili i optužili odgovorne, uključujući i tadašnjeg republičkog pravobranioca koji je za davanje saglasnosti primio mito od 200.000 KM. Zbog koruptivne kontrole izmjena regulacionih planova, građenja i drugih lokalnih poslova ubijen je 2009. godine predsjednik tadašnje lokalne vladajuće partije i potpredsjednik gradske skupštine, koje tužilaštvo nikada nije istražilo i optužilo stvarno odgovorne za ovo ubistvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.