EKSKLUZIVNO

Kako je pala banda na Koševu: Prijetili da će mu ubiti sina, po 10.000 KM došli s oružjem i fantomkama, učestvovali i maloljetnici

Sinu oštećenog A. A. naredili na koji način će predstaviti svom ocu nepostojeće probleme u koje je došao navodnom prodajom opojnih droga, zbog čega je stvorio velike dugove prema dobavljačima droga, u iznosu od 30.000 KM

Policija ih uhapsila kada su sjeli u BMW. Ilustracija / Avaz

Piše: E. Trako - B. Cerić

12.2.2022

Zbog iznude novca od A. A. iz Sarajeva, preksinoć su u blizini stadiona na Koševu uhapšeni Nidal H. (19) i Denis B. (20), kao i još tri osobe, od kojih su dvije maloljetne, dok je vozilo BMW X5 zaplijenjeno.

- Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, a na osnovu naredbe Općinskog suda u Sarajevu, proveli su posebne istražne mjere s ciljem rasvjetljavanja krivičnog djela iznude izvršenog  na štetu A. A. iz Sarajeva, koji je 7. februara ove godine to djelo prijavio Odjeljenju za imovinske delikte, Sektora kriminalističke policije - saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo. 

Portal "Avaza" donosi detalje iznude, odnosno na koji način je pala banda.  




Sinu naredili da ocu kaže da je upao u probleme zbog prodaje droge

Maloljetnik K. A. se u periodu od 18. do 25. januara 2022. godine udružio s maloljetnim F. A. i punoljetnim Murisom F. , te rukovodio aktivnostima, pripremajući iznudu nad A. A., tako što su zajedno osigurali potrebnu opremu.

Nakon toga su A. T. , sinu oštećenog A. A., naredili na koji način će predstaviti svom ocu nepostojeće probleme u koje je došao navodnom prodajom opojnih droga, zbog čega je, navodno, stvorio velike dugove prema dobavljačima droga, u iznosu od 30.000 KM, a koje mora nadoknaditi u najkraćem roku.

Ocu je predstavljeno da su život i zdravlje njegovog sina u opasnosti, što je kod njega izazvalo veliku bojazan i prisililo ga da nađe način kako da nabavi traženi novac.


Potom se malojetnik K. A., u periodu od 25. januara ove godine pa sve do hapšenja, 10. februara udružio sa njemu ranije poznatim punoljetnim Denisom B. i Nidalom H., te rukovodio aktivnostima, pripremajući iznudu A. A. 

Zajedno su osigurali posebnu opremu, oružje i odjeću, a potom su sinu oštećenog A. A. naredili na koji način će svom ocu predstaviti novonastale nepostojeće probleme u koje je došao navodnim zaduživanjem kod lihvara, u vezi s prodajom droge. 

Rekli su mu da kaže ocu kako ima velike dugove prema lihvarima, u ukupnom iznosu od 31.000 KM, i da ih mora vratiti u najkraćem roku.

Na taj način su A. A., koji se plašio za život svog sina, prisilili da nabavi traženi novac. Prvoosumnjičeni je, nakon što je posredstvom A. T. dobivao informacije o nabavljanju novca, više puta telefonom pozivao A. A. i odredio je uvjete predaje novca.

Maloljetnik K. A. i Nidal H. su 7. februara pozvali A. T. u kuću Nidala H. u naselju Vraca u Novom Sarajevu, gdje su mu dali nove upute.


Sjeli u BMW, uhapsila ih policija

Od njega su tražili da telefonom pozove svog oca i tada mu je Nidal H. zatražio da hitno donese 31.000 KM i odredio je da rok za predaju novca bude 10. februar.

Nakon toga, 10. februara su ponovo pozvali A. A. a on im je rekao da je sakupio 10.000 KM i da im novac može istog dana predati, a da će ostatak sakupiti u što kraćem roku,  na šta su prijavljeni A. K. i Nidal H. pristali. 

Preuzimanje novca dogovoreno je na parkingu u blizini stadiona "Asim Ferhatović" na Koševu.

Kada je A. A. parkirao svoje vozilo, u njega su ušli maloljetni K. A., zajedno sa Nidalom H. Na glavi su imali fantomke, a Nidal. H. je u ruci držao pištolj. Zatražili su da im preda novac, na šta je A. A. predao kovertu u kojoj je bilo 10.000 KM. Oni su tada izašli iz vozila i krenuli ka vozilu BMW, gdje ih je čekao Denis B. Tada su ih uhapsili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.