SUD BIH

Mehmed Alešević osuđen na 5 godina zatvora

Protiv ove presude dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja Suda

Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od pet godina. ARHIV

A. O.

21.2.2022

Sud Bosne i Hercegovine danas je donio i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu Mehmed Alešević kojom je optuženi Mehmed Alešević oglašen krivim da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u vezi s članom 22. istog Zakona. 

Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od pet godina.


Postupao protivno

Optuženi Mehmed Alešević oglašen je krivim što je za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, između pripadnika 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine s jedne strane i pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna s druge strane, na teritoriji općina Cazin, Velika Kladuša i Bužim, u improviziranom zatvoru formiranom u komandi 505. bužimske brigade, 5. korpusa Armije RBiH, koja je bila smještena u bivšem hotelu „Radoč“' u Bužimu, u periodu od početka decembra 1994. godine do kraja aprila 1995. godine, u svojstvu referenta u vodu Vojne policije 505. bužimske brigade, zajedno s drugim pripadnicima 505. bužimske brigade, 5. korpusa ARBiH, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe zajedničkog člana 3. stav 1. tačka a) i c) Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.


Pojedine inkriminacije

Istom presudom optuženi Mehmed Alešević oslobođen je optužbe za pojedine inkriminacije kako je to naznačeno u izreci presude, kojima bi počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. tačka a) KZ BiH, u vezi s članom 180. stav 1. KZ BiH, a sve u vezi s članom 29. KZ BiH.

Prema optuženom Mehmedu Aleševiću odbijena je optužba da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c) KZ BiH, u vezi s članom 180. stav 1. KZ BiH, a sve u vezi s članom 29. KZ BiH.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH u roku od 15 (petnaest) dana od prijema pismenog otpravka iste.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.