SLUČAJ "DŽENAN MEMIĆ"

Svjedok Edin Nikšić: Doktor je rekao da nije saobraćajna nesreća već ubistvo

Na današnjem pretresu saslušana četiri svjedoka

Hasan Dupovac s advokatom po dolasku u Sud BiH. B. Cerić

Piše: B. C.

3.3.2022

Sasalušanjem četvero svjedoka danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje bivšoj djevojci nastradalog Dženana Memića, Alisi Ramić (djevojačko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću, te Muameru Ožegoviću, radniku hotela “Crystal”, s kojeg su nadzorne kamere snimile događaj u Velikoj aleji na Ilidži.

Edin Nikšić, pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo u penziji, 2016. godine radio je kao kriminalistički tehničar te je prisustvovao obdukciji Dženana Memića 15. februara , a koja se bavila u prosekturi Bare.

Obdukciju je obavio dr. Hamza Žujo, a bili su još prisutni obducent Amir Mušić te Hasan Dupovac, načelnik Saobraćajne policije i Olga Vukša inspektorica iz Odjela za krvne delikte MUP-a Kantona Sarajevo. Nikšić je fotografirao prilikom obdukcije radi izrade fotodokumentacije.


Nije bilo tragova kočenja

- Nakon pregleda ide se u detaljisanje, a doktor upućuje šta se slika. Doktor je u kazao Hasanu Dupovcu “Ovo nije za vas”. Hasan Dupovac odlazi i ostaje Olga Vukša. Tada se uzimaju nokti, dlake o krv i kaže se da je ubistvo. Od tada se pokreće sve i ja upoznajem načelnika da je doktor rekao da nije saobraćajna nesreća već ubistvo- kazao je Nikšić.

Svjedok Senad Mešić, penzonisani pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo potvrdio je da je u to vrijeme radio kao kriminalistički tehničar te da je kritične noći bio dežurni. Njega je dežurni operativni 9. februara iza ponoći obavijestio da se u Velikoj aleji došlo do saobraćajne nesreće.

Mešić je detaljno opisao šta je zatekao na licu mjesta, te koje tragove je izuzeo. Bila je tu lokva krvi na zemlji pored drveta, zatim kapljice krvi na zemlji i asfaltu. Pronašao je i tragove stakla, plastike i boje, a tragova kočenja nije bilo.


Svjedok Mešić je od Josipa Barića preuzeo kese s izuzetom odjećom Dženana Memića i Alise Mutap od koje su izuzeti samo jakna i pantalone. Sve tragove i predmete je predao u magacin MUP-a i sačinio izvještaj. Na pitanje člana vijeća sudije Nenada Šelede, Mešić je potvrdio da među stvarima Dženana Memića nije bilo novčanika, a da je bio pištolj s tri metka u okviru.

Na pitanje odbrane svjedok je rekao da tada niko na njega nije vršio pritisak.

Zaštićena svjedokinja M5 tokom davanja izjave danas bila je vidno uznemirena. Ona je radeći u Jedinici za saobraćaj primjetila plavu kovertu koja je bila u smeću, a nakon što je šef, optuženi Hasan Dupovac, pregledao predmet.


Nije otvarala kovertu niti je znala šta je u njoj

Pretpostavila je da je koverta bila u predmetu stradanja Dženana Memića. Pitala je Hasana Dupovca o čemu je riječ i da li mu to treba, na šta je dobila odgovor da ne treba i da su već dali ono što je potrebno. Ona nije otvarala kovertu niti je znala šta je u njoj. Znala je da su neke kolege kasnije išle na lice mjesta i donijele komadiće stakla pa je pretpostavila je u smeću to što su oni donijeli.

Svjedok Fahrudin Keleta koji je kazao da je u daljim rodbinskim vezama s Dupovcem, bio je pomoćnik šefa smjene u PU Ilidža kada je im je 8. februara 2016. javljeno da se dogodio udar pješaka u Velikoj aleji i da treba poslati patrolu. Kazao je da je uputio patrolu, a onda je s kolegom otišao i on u Veliku Aleju.

Na mjestu nesreće, kako je naveo, primijetio komadiće stakla i manju mrlju krvi koju su pokrili kartonom, jer je malo padala kiša. Potvrdio je da su aktivno radili na rasvjetljavanju ovog slučaja i da su radili na pronalasku zelenog kombija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.