AVAZ SAZNAJE

Slučaj "Memić": Odbijena žalba advokata za nenadležnost Suda BiH

Radi se o optuženoj petorki, Alisi Mutap Ramić, Zijadu Mutapu, Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću

Optuženi Zijad Mutap, Alisa Mutap i Hasan Dupovac. avaz

Piše: M. Aščić

2.12.2021

Odbijena je žalbu advokata optuženih u slučaju Memić, koji su tražili da se Sud BiH proglasi nenadležnim u ovom slučaju, saznaje portal "Avaza".

Radi se o optuženoj petorki, Alisi Mutap Ramić, Zijadu Mutapu, Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću.

Njihovi advokati su smatrali da Sud BiH nije nadležan za ova krivična djela, a to je prikrivanje dokaza u vezi ubistva Dženana Memića.

Kako je navedeno u optužnici, Alisin otac Zijad je organizator grupe koja je imala za cilj prikrivanje stvarnih počinilaca i stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede usljed kojih je preminuo.



Sud BiH potvrdio svoju nadležnost nakon potvrde optužnice protiv petorke

Podsjećamo, dana 05.10.2018. godine advokat Ifet Feraget, kao punomoćnik oštećenog Muriza Memića, je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijeo krivičnu prijavu protiv tadašnje glavne tužitljice KT KS Dalide Burzić i još 44 poznata lica (kantonalni i federalni tužitelji, policijski komesari, policisjki službenici Hasan Dupovac, Josip Barić i dr., sudski vještaci Ševal Kovačević i dr., Alise Mutap, Zijada Mutapa itd.) i više NN lica, zbog opstruisanja istrage i zataškavanja ubistva Dženana Memića.

Krivična prijava je podnijeta na osnovu člana 7. stav 2. tačka b) Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine („Službenilist BiH“, broj: 49/09), obzirom da se radi o krivičnom djelu koje je izazvalo ogromne štetne posljedice za državu Bosnu i Hercegovinu.

U toku trajanja istrage Apelaciono vijeće Suda BiH je u više navrata odbijalo prigovore i žalbe odbrane optuženih i utvrdilo nadležnost Suda BiH u ovom postupku.

No, nakon potvrđivanja optužnice protiv Zijada Mutapa, Alise Ramić rođ. Mutap, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića Sud BiH je potvrdio svoju nadležnost u ovom predmetu.

Naime, nakon što su tužioci Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara iznijeli argumente u prilog nadležnosti Suda BiH u ovom predmetu, Sud BiH, u vijeću sastavljenom od sudija Branka Perića, kao predsjednika sudećeg vijeća, te sudija Nenade Šelede i Džemile Begović, kao članova vijeća, je posebnim rješenjem od 14.10.2021. godine utvrdio nadležnost Suda BiH u ovom predmetu. Između ostalog, u tom rješenju se navodi da je BiH u statusu države kandidata za pristup u EU i da je u procesu radikalne reforme pravosudnog sistema i da Evropska komisija prati izvršavanje tih obaveza, kao i da je od strane više međunarodnih vladinih i nevladinih organizacija više puta ukazivano na slučajeve nerazjašnjene smrti Dženana Memića i Davida Dragičevića, na koje slučajeve nije bilo adekvatnog odgovora pravosuđa i nadležnih organa.

Predmet koji je prevazišao razmatranje unutar države

Posebno je navedeno da optužnica u ovom predmetu obuhvata dva policijska službenika kao i da se istraga i dalje vodi po krivičnoj prijavi koja obuhvata više lica koja su nosioci tužilačkih funkcija.

Protiv ovog rješenja branioci optuženih Zijada Mutapa i Alise Ramić (rođ. Mutap), advokat Nine Kisić i advokat Goran Dragović, su izjavili žalbu, smatrajući da Sud BiH nije nadležan za postupanje u ovom predmetu, u kojoj žalbi se, između ostalog, navodi, da slučaj Dženan Memić nije izazvao štetu po Bosnu i Hercegovinu i da je jedina šteta "krajnje tendenciozno pisanje određenih medija i lica o ovom krivičnom postupku a što je nepovratno kaontaminiralo ovaj postupak".

Međutim, Apelaciono vijeće Suda BiH je rješenjem od 22.11.2021. godine odbilo kao neosnovanu žalbu branilaca optuženih Zijada Mutapa i Alise Ramić (rođ. Mutap), advokata Nine Kisić i advokata Gorana Dragovića, navodeći da se radi o predmetu koji ima direktne reperkusije na štetu države BiH i koji je u svom odjeku prevazišao ne samo razmatranja unutar države već su se o istom oglašavale i međunarodne institucije, zbog čega se radi o očiglednom primjeru predmeta za koji je nadležan Sud BiH na temelju člana 7. Zakona o Sudu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.