SLUČAJ DŽENAN MEMIĆ

Zaštićeni svjedok: Apsolutno je jasno da je Dženan ubijen kao i način na koji je ubijen

Ta zgrada više za mene nije predstavljala instituciju koja se bavi borbom protiv kriminala, kazao je M16 koji je radio u MUP-u KS

Dolazak Zijada i Alise Mutap u Sud BiH. B. Cerić

Piše: B. C.

10.3.2022

Zaštićeni svjedok M16 koji je kao pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo bio dijelom uključen tokom istrage u slučaju „Dženan Memić“, danas je u Sudu BiH u nastavku suđenja Zijadu Mutapu i ostalima, kazao je da mu je „apsolutno jasno da je Dženan ubijen kao i način na koji je ubijen“.

Ispričao je da mu je 2016. godine njegov nadređeni u Odsjeku za kriminalističku forenziku MUP-a Kantona Sarajevo Dino Osmankadić kazao da izvrši pregled automobila Renault Clio koji je učestvovao u saobraćajnoj nesreći.

Bilo mu je nobično što su pregledu koji je trebao obaviti, osim inspektora iz saobrćajnih istraga, prisustvovali i iz Odjela za krvne i seksualne delikte, konkretno inspektorica Orla Vukša s još jednom ženskom osobom. Bio je prisutan i vještak mašinske struke.


Komesar nije imao znanja iz te oblasti

Zaštićeni svjedok M16 je odgovarajući na pitanja tužioca Ćazima Hasanspahića kazao je da je na vanjskom dijelu zelenog Renaulta Clio bilo starije oštećenje, poput ogrebotine i da nije bilo svježih tragova mijenjanja dijelova.

- Na vozilu nije bilo tragova koji bi izvan razumne sumnje mogli potvrditi da je vozilo učestvovalo u saobraćajnoj nesreći. Obićno to budu ulegnuća, oštećenje na blatobranu, poklopcu i vjetrobranskom staklu koja nastaju prilikom udara u pješaka – kazao je M16.

Kada je saopćio kolegama da po njegovom mišljenju Renault Clio nije imao kontakt s pješakom, nastao je muk, što je njemu bilo čudno. Kada je čuo da je Dženan Memić na Neurohirurgiji zbog preloma lobanje u predjelu temporalne kosti, bez ostalih povreda, zapitao se da li se radilo uopće o saobraćajnoj nesreći. Kazao je da se takva povreda desi kada se glavom udari o retrovizor teretnog vozila, a nikako se ne bi mogla desiti kod manjeg vozila.

Svjedok je rekao da je sačinio izvještaj o pregledu Renaulta i  fotodokumentaciju, a sve je predao svom rukovodiocu. Četiri do pet dana poslije rečeno mu je da ode u ured komesara Vahida Ćosić da nešto preuzmem. Na stolu Ćosićeve sekretarice stajao je njegov izvještaj i fotodokumentacija.

U fotodokumentaciji zapazio je više žutih stikera na kojima je rukom pisano šta da se uradi. Riječ je o rukopisu za koji M16 smatra da pripada Vahidu Ćosiću koji mu je bio ranije načelnik u Hadžićima. Na jednom stikeru su napisani brojevi desetak fotografija te upustvo da trebaju biti izbačene iz fotodokumentacije. Na drugim stikerima je napisano da treba izmijeniti tekst ispod fotografija i da se stavi uopšteni tekst bez obrazloženja.

- To me je zgrozilo, komesar nije imao znanja iz te oblasti, to je moje mišljenje- kazao je svjedok.

Od tog momenta kako je kazao nije imao povjerenje u svoje kolege pa je fotodokumentaciju stavio u omot na kojem je napisao „Za Dalidu Burzić“ kojoj je tada vjerovao, sa objašnjenjem da to što se od njega traži predstavlja krivično djelo, te da traži od tadašnje glavne kantonalne tužiteljice da mu zaštiti identitet.


Orginalnu dokumentaciju ostavio na portirnici Tužilaštva

Do tužiteljice nije stigao, te je orginalnu dokumentaciju ostavio na portirnici Tužilaštva Kantona Sarajevo. Naknadno je pojasnio da je bio u takvom stanju da nije fotografirao tu dokumentaciju, te se kaje što to nije uradio, jer sada nema dokaz o tome.

Iz Tužilaštva ga niko poslije nije kontaktirao. Poslije je od tužioca Merisa Ćate dobio naredbu da izuzme kliješta iz vozila Renault Clio radi vještačenja, a njegova kolegica je dobila naredbu da izvrši pregled lica mjesta. Tužilac je naveo i metodu pregleda lica mjesta, što je M16 bilo atipično da tužilac odredi metodu. Naređeno je da se izvrši Luminolom, koji je , kako je rekao svjedok, izuzetno kancerogen. Otišli su na razgovor kod tužioca kojem je M16 objasnio da kliješta iz Renaulta nisu izuzeta i da nisu ni dovedena u vezu, te je tužilac tu naredbu povukao.

Međutim, kako je rekao svjedok, tužilac Ćato se izuzetno naljutio zbog prigovora oko metode sa Luminolom.

Nakon toga M16 je pozvao tužilac Sead Kreštalica, i razgovor s njim ga je iznervirao, jer mu nije dozvoljavao da kaže sve što je htio. Poslije toga M16 nije imao povjerenja ni u tužioce.

Odgovarajući na pitanja advokata Gorana Dragovića, zaštićeni svjedok M16 je potvrdio da o svemu nije sačinio službenu zabilješku i fotodokumentaciju , te da o tome nije govorio čak ni pred Komisijom Skupštine Kantona Sarajevo.

Zabilješku nije imao kome predati, jer nije želio staviti metu na svoje čelo. Kazao je da ovo nije izdvojen slučaj te da može kazati za još najmanje dva ista predmeta .

Odgovarajuću na pitanje tužioca M16 je rekao da je sve to utjecalo na njegov raniji odlazak u penziju, a mogao je još koju godinu raditi u MUP-u KS.

- Ta zgrada više za mene nije predstavljala instituciju koja se bavi borbom protiv kriminala. Gadi mi se ući u tu zgradu- kazao je M16.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.