KANTONALNI SUD SARAJEVO

Otac i sin osuđeni na 38 godina zatvora za bezobzirno ubistvo komšije u Ahatovićima

Senadu i Aldinu Šabiću produžena mjera pritvora

Aldin Šabić s advokaticom Džemom Miliami-Hasanagić. B. Cerić

Piše: B. C.

18.3.2022

Vijeće Kantonalnoj suda u Sarajevu kojim je predsjedavala sutkinja Indira Jahić danas je izreklo presudu kojom su otac i sin, Senad i Aldin Šabić osuđeni na ukupno 38 godina zatvora za ubistvo komšije Midhata Čardakovića u Ahatovićima i nanošenja lakših povreda supruzi nastradalog.


Ubadao ga nožem

Aldin Šabić je za ubistvo i nanošenje lakih povreda osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina, dok je njegov otac Senad za ubistvo dobio 18 godina zatvora. Senad Šabić oslobođen je optužbi za nanošenje lakih povreda. 

Zločin se desio 12. avgusta 2020. godine ispred kuće Čardakovića u naselju Ahatovići, gdje su Šabići, kako je navela sutkinja Jahić, bez ikakovog povoda i motiva, nasrnuli na komšiju Čardakovića.

Dok mu je Senad Šabić držao ruke na leđima čime ga je onemogućio da se odbrani, Aldin Šabić je Čardakovića kuhinjskim nožem ubo u srce nanijevši mu povredu opasnu po život. I to mu nije bilo dovoljno već mu je potom zadao još jedan udarac nožem u leđa također nanijevši mu povredu opasnu po život. Dok je Čardaković ležao na podu Aldin Šabić ga je nogom udario u lice.


Advokat Fuad Čolpa i optuženi Senad Šabić. B. Cerić

Aldin je nakon toga nasrnuo i na komšijinu suprugi koja je istrčala iz kuće te se sagnula nad suprugom pokušavajući da mu rukama zaustavi krvarenje iz grudnog koša. Aldin Šabić ju je ubo nožem u leđa, nanijevši joj lakšu povredu.

Nakon toga, kako je rekla sutkinja, otac i sin nisu pokazali samilost, već su besćutno, kao da se ništa nije desilo, otišli do svoje kuće gdje su i uhapšeni .

Iza nastradalog ostala je supruga i dvoje malodobne djece starosti sedam i četiri godine.


Produžen pritvor

Ocu i sinu je produžena mjera pritvora za narednih devet mjeseci.

Branioci optuženih, advokati Džema Miliami-Hasanagić i Fuad Čolpa najavili su žalbe na presudu Vrhovnom sudu FBiH, smatrajući da su kazne previsoke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.