AFERA RESPIRATORI

Tužilaštvo upozorilo da je Aleksandar Zolak osumnjičen u drugom predmetu, odbrana kaže da je riječ o pritisku na svjedoka

Sutkinja Džemila Begović je kazala da ovo vijeće ne zna koje istrage vodi Tužilaštvo i da je Zolak za njih svjedok

Novalić i ostali po izlasku iz suda. B. Cerić

Piše: B. C.

23.3.2022

Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine dr. Aleksandar Zolak osumnjičen je u drugom predmetu koji je vezan za predmet „Rerespiratori„ a koji se trenutno vodi protiv Fadila Novalića i ostalih, objavio je danas u nastavku suđenja u Sudu BiH državni tužilac Džermin Pašić, a što je izazvalo reakciju obrane koja je Zolaka pozvala danas kao svjedoka.

Advokatica Vasvija Vidović koja zastupa Fadila Novalića, a po čijem pozivu je danas Zolak pozvan u svojstvu svjedoka, ukazala je vijeću da Zolak nema svojstvo osumnjičenog u predmetu koji se vodi protiv Novalića i ostalih.


Ne može se neko čuvati u pričuvi kao osumnjičeni

Umiješala se i advokatica Senka Nožica koja je zastupala Zolaka koji je 23. juna 2020. saslušavan kao osumnjičeni, i kazala da Tužilaštvo ovim vrši pritisak na Zolaka da ne svjedoči. Kazala je da je riječ o zloupotrebi Tužilaštva kako bi se ljudi spriječili da svjedoče.

- Ne može se neko čuvati u pričuvi kao osumnjičeni. Kad je ova optužnica podignuta, protiv ovog svjedoka je morala biti obustavljena istraga - podvukla je Nožica.

Predsjedavajuća vijeća Džemila Begović je kazala da ovo vijeće ne zna koje istrage vodi Tužilaštvo te se složila da bi ovo mogla biti vrsta pritiska na svjedoka. Ona je kazala da je Zolak za ovo vijeće svjedok.

Inače, Zolak je odgovarajući na pitanja odbrane Novalića, danas izjavio ga ni premijer FBiH i niko iz njegovog ureda nije kontaktirao vezano za kupovinu respiratora. Napomenu je da je ga je kontaktirao Miloš Stevanović, tada savjetnik direktora Uprave za indirektno oporezivanje, te mu kazao da Federacija uvozi respiratore i da se "učini sve što treba".

Zolak je kazao da se neko treba javiti njegovom pravniku u Agenciji i da se sve to uradi. U drugom kontaktu sa Stevanovićem, Zolak je saznao da firma koja treba da uveze respitaore, a kasnije je saznao da je to „Srebrena malina“, nije upisana u Registar velepromentnika.


Zolak: Saslušavan kao svjedok. Avaz

Zolak mu je kazao da od toga nema ništa i da imaju dvije opcije, ili da pronađu drugu firmu ili da idu na upis u Registar veleprometnika. Upis u Registra vodi inspektorat Agencije za lijekove. Kazao je da on dalje s tim nije imao nikakve veze "dok nije puklo ovo sve".

Direktor Agencije za lijekove potvrdio je tačnost dopisa na zahtjev odbrane Fadila Novalića, a u kojem je Agencija navela da je u periodu od 17. marta 2020. do 1. juna iste godine, izdala 325 saglasnosti za uvoz medicinskih sredstava

Zolak je ispričao da su Tužilaštvo i SIPA 23. juna 2020. godine upali u Agenciju te da je isprva imao status osumnjičenog i da je odbio ponudu Tužilaštva o imunitetu od krivičnog gonjenja ako bude " sve govorio". Ponudu je kako kaže odbio, a sve što je govorio prilikom saslušanja u maju 2020. godine, kako je kazao vrijedi i sada i "ništa više i ništa manje".

Ponovio je da nema njegove krivice ni tada ni sada, te da je Agencija radila po Zakonu i utvrđenim propisima.

Na konstataciju tužioca Džermina Pašića da mu nije nuđen imunitet već sporazum o priznanju krivice, Zolak je kazao.


Nisam bio kriv nizašta ni tada kao i sada

- Kakve crne krivice, kad nisam bio kriv nizašta ni tada kao i sada.Ne znam ja kako vi to u pravosuđu krstite, nisam pravnik, ali mi je rečeno: "Ako budeš pričao, sve ovo dosad ti ćeš biti izuzet".

U Sudu BiH danas je svjedočio i vještak grafolog Ismet Katana, inače uposlen U MUP-u Kantona Sarajevo. On je angažiran na zahtjev Novalićeve odbrane, a trebao je analizirati autetičnost pečata i potpisa Fadila Novalića na na pismina namjere za uvoz respiratora.

Kako je kazao, vještačio je četiri originalna dokumneta pribavljena iz Vlade FBiH, te četiri skenirana dokumenta s istim sadržajem, koja su odbrani dostavljena iz tužilačkog spisa.

Katana je u svom ispravljenom nalazu od 19. marta 2022. godine zaključio da su pisma namjere koje je dobio iz ureda premijera Fadila Novalića, kao i ona koja je dobio elektronskim putem od odbrane, a odnose se na 2. april 2020. i kupovinu respiratora HCV 003, ovjereni faksimilom potpisa premijera.

Pisma namjere od 14. aprila 2020. godine , a koje je dobio iz ureda premijera i odnose se na kupovinu respiratora ACM 812 A, svojeručno su potpisana od strane Fadila Novalića. Kada je u pitanju pismo namjere od 14. aprila 2020. na bosanskom jeziku, vještak je upotrijebio izraz da je vjerovatno potpisan od strane Fadila Novalića, jer su vještaku nedostajala četiri elementa. Engleska verzija ovjerenja je faksimilom Novalićevog potpisa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.