SLUČAJ DŽENAN MEMIĆ

Svjedok Edin Arapović: Tužilac Ćato pobjegao od Muriza Memića i prijavio se da je na bolovanju

Salušana i trojica policijskih službenika Nermin Halilović, Vahid Bakija i Mevludin Halilović

Hasan Dupovac s advokatom. Avaz

Piše: B. C.

24.3.2022

Edin Arapović bio je osoba koja je posljednja ostvarila kontakt s Dženanom Memićem u noći kada je stradao 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji. 

On je zajedno s policijskim službenicima Nerminom Halilovićem, Vahidom Bakijom i Mevludinom Halilovićem saslušan danas u Sudu BiH u nastavku suđenja Alisi Ramić (djevojačko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću, te Muameru Ožegoviću – radniku hotela “Kristal” sa kojeg su nadzorne kamere snimile događaj u Velikoj aleji na Ilidži.

Edin Arapović je bio prijatelj s Dženanom Memićem koji mu je u to vrijeme pomagao oko organiziranja vjenčanja. Prema riječima svjedoka, Dženan je tog dana bio na dvije dženaze, a kada ga je pozvao oko 21.30 sati kazao mu je kratko da izlazi vani, a što je on shvatio da izlazi s djevojkom, Alisom Mutap. Ujutro ga je kontaktirao rođak i kazao mu da se nešto desilo nekom od Memića.

Arapović je kazao da je vidio Dženana kada je prebačen sa intenzivne njege. Dženan je imao, kako je kazao svjedok, natprosječnu temperaturu i bila mu je zamotana glava.


Ono što je on vidio nije moglo nastati u saobraćajnoj nesreći

Svjedok je ispričao kako je jedne prilike sa Murizom Memićem pokušao da dođe do tužioca Merisa Ćate u Tužilaštvu KS, te da im je na portirnici rečeno da sačekaju da ih tužilac pozove, a onda im je rečeno da je tužilac otišao na bolovanje. Arapović je ispiričao da je u Tužilaštvu otišao do osobe koju je poznavao kroz posao u banci, a koja je inače vodila evidenciju i koja mu je rekla da tužilac nije na bolovanju. Dok su razgovarali tužilac je nazvao tu osobu i tek se tada prijavio za bolovanje.

- Sišao sam do Muriza i rekao mu da je tužilac pobjegao i da sam ja shvatio da ga izbjegava- kazao je svjedok.

Arapović je potom ispričao da je stupio u kontakt s tužiteljicom Ivanom Petković preko zajedničkog prijatelja, te da mu je ona na kafi kazala da "u ovom predmetu svi lažu i nešto kriju, pa i porodica". Kazao je da ga je pitala za neke osobe među kojima i za Mirzu Ploskića.

Arapović je izjavio da je bio s Murizom Memićem u Kliničkom centru kada je neurohirurg dr. Alija Čeljo koji je operisao Dženana, kazao da ono “što je on vidio nije moglo nastati u saobraćajnoj nesreći”.

Nermin Halilović, penzionisani pripadnik MUP-a KS, bio je pomoćnik komandira Policijske stanice Ilidža. Kazao je da ga je kritične večeri dok je bio u obilasku u centru Ilidže, pozvao šef smjene i upoznao ga da se desila saobraćajna nesreća u Velikoj aleji i da je potrebno da s kolegom Kaletom ode na mjesto događaja.

Zatekli su dvojicu policajca, koji su im rekli šta se desilo i da je jedna osoba teško povrijeđena. Halilović se zadržao kratko i zbog kolege se morao odmah vratiti. Nakon toga je, kako je kazao, zbog nedostatka službenih vozila, uzeo svoj automobil, te pronašao par kartona i najlona s obzirom da se činilo da će pasti kiša, a u slučaju da treba prekriti tragove. Kada se vratio već je započeo uviđaj. Potvrdio je da nije pala kiša i da kartoni nisu korišteni .


Policajac mora napraviti službenu zabilješku za sve što sazna

Policajac Vahid Bakija je bio je komandir Jedinice za saobraćaj MUP-a KS koja je bila sastavljena od Odsjeka za saobraćajne istrage čiji šef je bio Hasan Dupovac i Odsjeka za videonadzor na čijem čelu je bio Mirza Hadžiabdić.

Bakija je kazao da je obaviješten da se desila saobraćajna nesreća u Velikoj aleji i da se u istrazi pominjao Renault Clio za koji mu je Hasan Dupovac kazao da je prevezen na vještačenje i da se pominjala osoba prezimena Ploskić. Potvrdio je da nije znao na koji način je pribavljen Renault Clio.

Dupovac ga je nakon desetak dana pozvao i rekao mu da bi se moglo raditi o ubistvu, Bakija mu je rekao da treba obavijestiti Sektor kriminalističke policije na šta mu je Dupovac kazao da ih je tužilac uključio.

Odgovarajući na pitanja Hasana Dupovca, Bakija je kazao da nije uočio nepravilnosti i da mu je poznato da je bio predan svom poslu.

Svjedok je potvrdno odgovorio na pitanje advokata Kadrije Kolića da policajac koji dođe na mjesto događaja mora napraviti službene zabilješke za sve što sazna, čak iako se radi o potpuno različitim informacijama.

Nekadašnji komesar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović, je u vrijeme kada je stradao Dženan Memić bio načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a KS.

Halilović je kazao da ga je Bakija obavijestio da je Dženan Memić preminuo, te da je tada upoznat o događaju. Halilović mu je kazao da će se u istragu uključiti Sektor krim-policije, kojom je rukovodio Džafer Hrvat. Nakon toga, kazao je Halilović, Sektor uniformisane policije bio je isključen iz te istrage.

- Možda sam u korespondenciji određene akte slao koji su išli prema Tužilaštvu, Sudu i drugim institucijama. Za jedan znam da je sto posto išao - rekao je Halilović.


Odbrana prigovorila saslušanju Nermina Šehovca

Drugi put kad je došao u dodir s ovim predmetom je bio kada ga je pozvao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Vedran Mulabdić. Na tom sastanku, kako je kazao, on je mijenjao tadašnjeg komesara Vahida Ćosića, koji je bio na odmoru ili bolovanju, a prisustvovali su još i Mustafa Bešić, Jusuf Zornić i Nermin Šehović, koji su bilo članovi Ad hock tijela i tada je upoznat da će Ad hock tijelo ispitivati način postupanja u predmetu Dženan Memić.

Kazao je da je održan sastanak kojem su prisustvovali on, Ćosić, Džafer Hrvat, Mustafa Bešić, izvjesna Lejla kao stručni savjetnik za pravna pitanja i Dupovac i na tom sastanku su, kako je naveo, bila različita tumačenja da li smiju ili ne dostaviti dokumente Ad hock komisiji, s obzirom na to da je istraga bila u toku. Hasan Dupovac je, kazao je Halilović, bio za to da im se sve dostavi, a drugi su bili protiv, govorili su da je to vlasništvo Tužilaštva.

Na pitanje da li se sjeća da li je vršena neka analiza postupanja policajaca u ovom slučaju, Halilović je kazao:

- Krajem jula ili početkom augusta 2018. godine, nakon prvostepene presude Kantonalnog suda prozvan sam u negativnom kontekstu i obratio sam se preko posrednika predsjedniku Komisije za sigurnost. Našli smo se i razgovarali oko ovog predmeta, bilo je to u smislu: "Evo, prvostepena presuda je ovakva, trebalo bi se to korigovati", u smislu da nije to saobraćajna nezgoda i da bi ja trebao kao komesar preduzeti određene radnje u pravcu daljeg rasvjetljavanja ovog događaja u pravcu presude. Ja sam rekao da nisam u mogućnosti zato što je predmet živ. Druga stvar, Uprava policije je podnijela izvještaj da se radi o saobraćajnoj nezgodi i da jedino što mogu uraditi je da zatražim od načelnika Sektora kriminalističke policije i načelnika Jedinice za profesionalne standarde da uzvrše analizu ovog prdmeta i da mi sačine izjašnjenja. Ja sam to i zatražio od Milorada Bašića i Himze Selimovića i dobio njihova izjašnjenja. Sektor krim-policije je naveo da su izvršili uvid i nisu uočili propuste koji bi utjecali na predmet, a ovi drugi su naveli da je sve provedeno u skladu sa propisima - kazao je Halilović.

Dodao je da je kada je došao izvješaj Ad hock komisije provedena unutrašnja istraga protiv sedam ili osam pripadnika MUP-a KS, među kojima su bili Hasan Dupovac, Josip Barić, Elmedin Konaković, Suljo Klino te da je to dostavljeno Nezavisnom odboru za izbor policijskog komesara i Odboru za žalbe građana, koji je u međuvremenu formiran. Kazao je da bio prijavio da je imao saznanja o nezakonitim postupanjima.

Tužilac Ćazim Hasanspahić među sljedećim svjedocima najavio je i Nermina Šehovića koji je napravio izvještaj Ad hock tijela. Advokat Kadrija Kolić koji zastupa Josipa Barića prigovorio je pozivanju Nermina Šehovića koji će po njemu govoriti o “političkom pamfletu” koji ne može biti dokaz na sudu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.