SUD BIH

Afera "Respiratori": Ko je kome prijetio i šta je za svjedoka Zijada Džemića intenzivna njega

Tužilaštvo unakrsno ispitivalo direktora Instituta za mjeriteljstvo BiH

Novalić i Hodžić s advokaticama. B. Cerić

Piše: B. C.

6.4.2022

Unakrsnim ispitivanjem Zijada Džemića, direktora Instituta za mjeriteljstvo BiH, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugim u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Osim premijera FBiH Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Državni tužilac Džermin Pašić i danas je Džemiću postavljao pitanja vezano za mišljenjima koje je Instiut za mjeriteljstvo dao o nabavljenim kineskim respiratorima ACM 812 A.

Prvo mišljenje Institut je dao po zahtjevu Parlamenta Federacije BiH, odnosno Odbora za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora, a drugo mišljenje su dali na osnovu rješenja koje je Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) dostavljeno od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.


Neuki klijent kojem se pokušalo pomoći

Džemić nije mogao precizirati da li je naknadno pismeno ili usmeno razgovarao s ljudima iz FUCZ-a od kojih je tražio da mu dostave specifikaciju proizvođača iz Kine za respirator ACM 812 A.

U mišljenju Instituta navedeno je da se pomenuti respirator može koristiti stacioniran u prostoriji za intenzivnu njegu i operacionim salama kao da može postati portabilan uređaj.

Na pitanje tužioca Pašića, na onovu čega su zaključili da je respirator isključivo za intenzivnu njegu, Džemić je citirao na engleskom dio iz specifikacije gdje se pominje pojam “emergency room“ (u prijevodu hitna pomoć, op. a.) na šta je Pašić kazao:

- Znači "emergency room" je za vas intenzivna njega.

Nakon što je uslijedilo pitanje tužioca zašto se u tom pravcu Institut uopće izjašnjavao i je li to FUCZ zatražio, te da je očigledno da se „u aktu polemizira ono što nije ni traženo“, reagirala je advokatica Vasvija Vidović, koja zastupa Novalića, tvrdeći da tužilac zbunjuje svjedoka.

Džemić je kazao da je FUCZ za njih bio neuki klijent kojem se pokušalo pomoći.

Džemić je također ponovio da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH trebala proizvod uvrstiti u registar, nakon čega se tek sredstvo stavlja u upotrebu. Tek potom Institut je mogao izvršiti verifikaciju medicinskog sredstva.

Odbrana je uložila u materijalne dokaze odgovor Agencije koja je navela da se prilikom interventnog uvoza, mogu prometovati i medicinska sredstva koja nisu u registru. Tužilac je uložio prigovor tvrdeći da Agencija govori o prometovanju, a ne i upotrebi što je nešto sasvim drugo.


Institut prekoračio svoja ovlaštenja

Pitanja tužioca nastavljena su vezano za Izjavu o usklađenosti EC, koju su u Institutu tražili od proizvođača, ali je nisu dobili. U sudnici je prikazan dokument kineskog proizvođača kojem je njemačka kompanija izdala certifikat usklađenosti EEC i da može plasirati svoje proizvode na evropskom tržištu. Također je prezentiran i dokument koji je pribavila odbrana a na kojem je navedeno da tu spadaju i respitraori ACM 812 A.

Braniteljica Fikreta Hodžića, Mirna Avdibegović, navela je da je netačna tvrdnja Tužilaštva da ne postoji EC certifikat za taj respirator, a što ovaj dokument upravo pokazuje. Tužilac Pašić je naknadno kazao da Tužilaštvo i dalje tvrdi da je riječ o kvaliteti prozvodnje među kojima su i respiratori, a ne o certifikatu za konkretan prozvod.

Tužilac Pašić je na kraju svjedočenja Džemića konstatirao da Tužilaštvo smatra da je Institut prekoračio svoja ovlaštenja u korist odbrane.

U jednom momentu kada je predsjedavajuća vijeća sutkinja Džemila Begović sa svjedokom Džemićem sebi pojašnjavala sve vezano za Izjavu o usklađenosti, neprimjereno je reagirao Fikret Hodžić tvrdeći kako je u ovom predmetu već donesena presuda. Dobio je odgovor da zna proceduru ukoliko ima pritužbi na postupak.

Vidović: Tužilaštvo nam je izravno uputilo prijetnju. B. Cerić

Na današnjem ročištu izbila je polemika između tužioca Džermina Pašića i advokatice Vasvije Vidović koja je prigovorila da tužilac vrši pritiske na svjedoke i doktore, te da direktor Agencije za lijekove pod pritiskom ne smije da odobri registraciju respiratora.

Na konstataciju Vidović oko nezakonitig upada u Banjoj Luci, tužilac Pašić je reagirao i kazao da ga je Vidović lažno prijavila, na šta je Vidović rekla da sada i njoj prijeti.

Pašić je kazao da je riječ o drugoj istrazi vezano za nesavjesno liječenje.

Braniteljica federalnog premijera Fadila Novalića, advokatica Vasvija Vidović je nakon pretresa izrazila nezadovoljstvo zbog, kako je navela, neprimjerenog ponašanja zastupnika optužbe, odnosno Tužilaštva spram odbrane i svjedoka u predmetu Novalić i drugi.

- Tužilaštvo nam je (odbrani) izravno uputilo prijetnju u povodu radnje koju sam provela u krivičnom postupku – kazala je Vidović te pojasnila kako se ta radnja odnosi na prijavljivanje nenadležnog postupanja – upada u Klinički centar.


Autentična dokumentacija proizvođača iz Kine

Dodala je kako tako što nikada nije doživjela, uz opasku kako se “prelaze granice normalnog ponašnja te da to nije nešto što priliči državnom tužilaštvu".

- Zabrinjavajuće je da je bilo ko, ko je učestvovao u ovom postupku na neki način šikaniran i maltretiran i gotovo da nema svjedoka koji nije ispitivan od Tužilaštva na jedan grub način – navela je advokatica Vidović, izražavajući zabrinutost u tom pogledu, ali i spremnost da se bori za uvažavanje advokature.

Vidović jekazala da je odbrana danas ponudila dokaz u vezi s parametrima respiratora ACM 812A. Radi se o, kako je kazala, autentičnoj dokumentaciji proizvođača iz Kine, koji je u međuvremenu proslijeđen Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Dodala je da je identičan tip respiratora u Srbiji registrovan prije izbijanja pandemije 2019. godine, uz napomenu da je na Sudskom vijeću da da' konačnu ocjenu.

Suđenje se nastavlja 13. aprila.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.