SUD BIH

Slučaj "Dženan Memić": Bivši tužilac Meris Ćato kazao da je policija radila bez njegovog naloga

Ćato je govorio je da se dosta toga ne sjeća, ali je ispričao neke detalje iz istrage

Josip Barić s advokatom Kadrijom Kolićem. Avaz

Piše: B. C.

7.4.2022

Bivši Kantonalni tužilac u Sarajevu Meris Ćato koji je postupao u predmetu „Dženan Memić" , danas je u nastavku suđenja Zijadu Mutapu i ostalima, između ostalog kazao da su pripadnici MUP-a  Kantona Sarajevo tokom istrage, privodili i skidali snimke vidoenadzora bez njegove naredbe, te ga naknadno obavještavali i dovodili ga praktično, pred svršen čin. 

Govorio je da se dosta toga ne sjeća, ali je ispričao neke detalje iz istrage.

Tužilac Ćato govorio je o propustima Jedinice za saobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo, a potom je odgovarajući na pitanje sutkinje Džemile Begović kazao da pripadnici Odsjeka za krvne delikte MUP-a KS nisu radili na otkrvanju počinioca, već da su radili na zaštiti svojih rukovodioca.


Rekao rečenicu koja je „promijenila sve“

Na samom početku Meris Ćato je kazao da mu je poznato zašto je pozvan, a to je kako je kazao, „zvanično predmet protiv Ljube i Bekrije Seferovića". On je u svojstvu Kantonalnog tužioca postupao od 2014. do 2018. godine.

Ćato je bio dežurni tužilac u noći 8 . februara 2016. godine kada su ga iz Jednice sa saoobraćaj pozvali i javili mu da je par šetao i da ih je udarilo vozilo.

Na licu mjesta zatekao je pripadnike MUP-a Kantona Sarajevo, bio je komadić zelenkaste boje, komadići stakla i tragovi krvi. Naknadno se sjetio da je dolazio i Josop Barić i dogovor je bio da se izuzme odjeća Alise Mutap i Dženana Memića. Kasnije se pojavio problem da nije izuzeta majica od Alise Mutap, što je on konstatirao tek kada je vidio fotodokumentaciju.

Iz KCUS-a gdje je bio Barić dobio je informaciju da je djevojka rekla da ih je udarilo auto i da je u konfuznom stanju.

Sutradan ga je nazvao Hasan Dupovac i rekao da je Alisa Mutap u policiji i da će biti zadržana što je njemu bilo čudno jer mu je rečeno da će biti zadržana u bolnici. Tada je, rekao je tužilac Ćato, Hasan Dupovac rekao rečenicu koja je „promijenila sve“.

- Rekao je Alisa više nije sigurna šta se desilo. Ne zna više da li ih je udarilo auto ili ih je neko napao. Ta rečenica je pokrenula sve, da ne znam više o kojem krivičnom djelu je riječ. Nije mi bilo jasno kako se nije mogla sjetiti - kazao je Ćato nakon čega mu Dupovac predlaže da da se uključi Odjel za krvne i seksualne delikte.

Bivši tužilac je naknadno kazao da je Dupovac saslušavao Alisu mutap bez njegovog znanja.


U MUP-u su me dočekali šefovi i šefići

Ćato je kazao da je potom poslao inspektore u Klinički centar radi utvrđivanja povreda, ali da ih tamo nisu pustili.

Odgovarajući na pitanja tužioca Ćato je kazao da je imao problem s Odjelom za krvne delikte koji su ga jedne prilike obavijestili da su priveli tri osobe bez njegovog znanja .

- U MUP-u su me dočekali šefovi i šefići. Kazali su, mi ćemo njih ispitati, oni će priznati krivično djelo. Rekao sam ok, lišite ih slobode i ispitajte ih- kazao je Ćato kojeg su kasnije nazvali i rekli da imaju problem jer privedeni ne žele priznati krivično djelo i da im treba naredbna da ih prisluškuju.

Tužiteljice Aida Topalović i Šejla Heljić su mu nakon smrti Dženana Memića prenijele da je glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić rekla da donese naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatog počinioca krivičnog djela ubistva, a što je on i uradio. U početku se sve vrtilo oko bivšeg momka Alise Mutap, Mirze Ploskića i Renaulta Clio koji je imao slićnu zelenu boju. Njegov otac je potvrdio da se to vozilo ne nalazi kod njega, a vještačenjem Renaulta utvrđeno je da vozilo nema veze sa tragovima nađenim na licu mjesta, te nije ni korišteno i krivičnom postupku.

Svjedok je kazaao da ga je Hasan Dupovac obavijestio da je pronađen Renault Clio, ali da mu nije rekao kada i na koji način je pronađen i izuzet. Kasnije je sastavljena nađena plastika i utvrđeno je da potiće od svjetla kombi vozila Ttransporter VW. U početku je bila raspisana potraga za Jasmninom Seferovićem čiji je otac Ljubo Seferović.

Nakon toga dolazi do hapšenja Ljube Seferovića i njegove supruge Vasvije zbog krivičnog djela ubistva Istragu sa Ćatom vodi njegova kolegica Ivana Petković, a po nalogu glavne kantonalne tužiteljice ona saslušava Ljubu Seferovića, a uključije se pet- šest tuužilaca koji saslušavanju svjedoke, a riječ je o rodbini Ljube Seferovića. Po iskustvu Ćate sve ove osobe uglavnom su lagale

Ćato je kazao i da su svi padali na poligrafu, ali je konstatirao da je Alisa Mutap jedina prošla poligraf.

U prvoj izjavio Ljubo Seferović je, kazao je Ćato, priznao da je autom naletio na njih, ali ne da je izlazio iz vozila i udario ih. Tužilac Ćato pisao zahtjev za određivanje priitvora za krivično djelo ubistva.

Kada je Kantonalni sud odbio prijedlog za pritvor jer nije bilo osnovana sumnja za pomenuto krivično djelo i da svi dokazi upućuju na saobraćajnu nesreću,Ćato kaže da ga je nazvala glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić govoreći da trenb donijeti narednu o sprovođenju istrage za saobraćajnu nesreću i da se obustavi istraga protiv Ljubine supruge. Odlučeno je da narednu napiše tužilac Sead Kreštalica, a da će je Meris Ćato potpisati. Kantonalni sud je potom odredio pritvor Ljubi Seferoviću.

Svjedok Ćato je odgovarajući na pitanja sudije Branka Perića o koncetraciji dokaza kazao da je jedina razlika bila službena zabilješkka policije u kojoj se navodi da je Ljubina supruga pominjala palicu dok su drugi dokazi manje više bili isti.


Povreda nastala djelovanjem tupog predmeta

Prva rekonstrukcija na mjestu događaja obavljena je samo sa Alisom Mutap kako bi se osvježilo njeno pamćenje, ali ona nije dala rezlutate, kazo je Ćato. Angažirao je tim vještaka neuropsihijatara, Almu Bravo Mehmedbašić , dr. Abdulaha Kučukalića kojem se nije mogao sjetiti imena, koji su utvrdili su da Aklisa Mutap nije imala amneziju. Svoje mišljenje izdvojila je psiholog koja je tvrdila da Mutap ima amneziju

Nakon toga je naložio KCUS-u da njihov konzilij napravi vještačenje, te se i tom prilikom izdvojilo među tri člana mišljenje doktorice u korist Alise Mutap.

Ćato Meris je također kazao da je dr. Hamza Žujo koji je obavio obdukciju, utvrdio da je Alisa Mutap imala laku tjelesnu povredu, a da je kod Dženana Memića povreda nastala djelovanjem tupog predmeta što je široko gledajući moglo biti i djelovanjem vozila i palice.

Druga rekonstrukcija rađena je u sklopu istrage o saobraćajnoj nesreći, a koju je vodio tužilac Saead Kreštalica. Ćato je kazao da su na obje rekonstrukcije bili pripadnici Odjela za krvne delikte. Donesena je odluka, kazao je Ćato, da se podigne optužnica protiv Ljube Seferaovića za krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa

- Optužnica je više puta išla u ured glavne kantonalne tužiteljice. Bilo je nekih nesuglasica. Smatrao sam da nema dokaza protiv Ljubinog ovca Bekrije, što je ona odbila. U jednom momentu mislim, da su svi dokazi išli prvo glavnoj kantonalnoj tužiteljici – kazao jeĆato

Optižnica je otišla zbog mišljenja da je Ljubo upravljao pod utjecajem alkohola, a iz evidencije je utvrđeno da je imao 200 ili 300 kazni, te da je postojala zabrana kretanja vozila u Velikoj aleji.

Po mišljenju ćate nije se mogla dokazati namjera, odnosno da je Ljubo Seferović upravljaoo vozilom pod utjecajem alkohola.

Za skidanje snimka sa videonazora Hotela Crystal i probleme sa nestankom struje i brisanjem tri bitna dana, Ćato je obaviješten tek kada je utvrđeno da je snimnka brisana. Policija je to podvodila pod operativni rad, kazao je Ćato. U postupku su korišteni videosnimci sa Kuvajtske rezidencije i kuće Šerifa Konjevića.

Iznenađujuća je bila konstatacija Svjedoka Merisa Ćate na pitanje sutkinje Džemile begović, a kojom je potvrdio da misli da nikad nije utvrđeno tačno lice mjesta, i da je to najvjerovatnije mjesto gdje su nađeni komadići stakla i drugih tragova. Također je napomenuo da je tokom suđenja, glavna kontaonalna tužiteljica određivala na glavne preterse ide on, ali da neće ispitivati svjedoke, što je radio drugi tužilac.  

U ovom predmetu sudi se se bivšoj djevojci tragično stradalog mladića Alisi Ramić (djevojačko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću, te Muameru Ožegoviću, bivšem radniku hotela "Kristal".

 Nastavak suđenja zakazan je za 5. maj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.