PREMINUO NA ULICI

Dječak kojeg je udario automobil u Srbiji danas bi napunio 18 godina: "Kako ćemo jesti na groblju"

Komšije i prijatelje ne zovete, jer ne znam kako da im objasnim šta mi to obilježavamo kad djeteta nema, rekao je dječakov otac Vladimir

Dječak Dimitrije. TELEGRAF.RS

A. O. / Telegraf.rs

14.5.2022

Vožnja biciklom u lozničkom selu Voćnjak, u Srbiji, tada 13-godišnjeg Dimitrija Glišića koštala je života, kada ga je udario automobil koji je velikom brzinom prolazio glavnom ulicom, a u koju se dječak tek uključivao. 

Tragedija se desila prije pet godina, a poginulo dijete danas bi proslavilo svoje punoljetstvo.


Odbacio ga u potok

Na mjestu vozača automobila kojim je ugašen jedan život bio je neznatno odrasliji osamnaestogodišnji S. A. Kako su pisali srbijanski mediji, njegov automobil nosio je dječaka na haubi 24 metra i potom ga odbacio u potok.

Dopunjena krivična prijava protiv S. A. u nadležnosti je Osnovnog javnog tužilaštva iz Šapca. S. A. je na slobodi.

Na 18. rođendan svog pokojnog sina, koji bi bio danas, Vladimir Glišić pisao je o tome kako će provesti predstojeći težak dan.

- Danas bi naš Dimitrije napunio 18 godina. Pa bih želio da ovim neljudima što ga ubiše i pomogoše da se ovo djelo zataška objasnim kako se pravi punoljestvo djetetu koga nema. Umjesto da dogovorite salu za proslavu i sređujete dekoraciju, vi idete na groblje da popravite neke nedostatke oko groba. Zamišljate kako bi to bilo da nije ovako kako jeste. Zovete najužu rodbinu, da im kažete kad je skup na groblju. Komšije i prijatelje ne zovete, jer ne znam kako da im objasnim šta mi to obilježavamo kad djeteta nema. Naručio sam svinju pečenu, majka mu je napravila tortu. Kako ćemo mi to jesti, ne znam. Možda kad odreaguju bromazepami - rekao je njegov otac. 


Bez svadbe

- Danas je subota, mi smo blizu grada, groblje gleda na grad. I dok mi budemo na groblju u 12 sati čut će se kolone svatova kako sviraju. To nam je još jedna muka više, odmah se sjetiš da ti svom djetetu nikad svadbu praviti nećeš - ispisao je na svom Facebooku spominjući sve na koje je njegova sumnja pala uz opomenu: kako siješ, tako žanješ.

Podsjetimo, nesretni dječak nesporno je izašao iz sporedne na glavnu ulicu, ali roditelje muči činjenica da je vozač vozio znatno brže nego što je to bilo dozvoljeno na putu i to nedaleko od ulaska u zonu škole. Postoje dva vještačenja, koja se donekle razlikuju, ali i spor oko dozvoljene brzine. Prema jednom vještačenju, vozač automobila se prije početka kočenja kretao brzinom od 69 kilometara na sat, a u trenutku udara 62,5. Međutim, navodi se i da bi se sudar dogodio i da je vozio 50, ali i da je S. A. na vrijeme počeo da koči i da nije mogao unaprijed da pretpostavi da će neko da prođe pored vidno postavljenog znaka "Stop".

Po nalogu Tužilaštva, nalaz i mišljenje dao je i tim vještaka sa Saobraćajnog fakulteta. U tom izvještaju opisuje se da vozač automobila ne bi imao mogućnost da izbjegne iznenadno stvorenu opasnu situaciju, kako pri brzini od 62,8 kilometara po času, kojom se kretao, tako ni pri vožnji od 50 kilometara na sat, ali ni 45 kilometara na sat (vozač sa probnom dozvolom mora da vozi do 90 posto maksimalne brzine), pa čak ni pri brzini 40 kilometara na sat.

Kako je kazao, porodica je došla do nekih novih dokaza, angažovali su novog advokata i podnijeli dopunu krivične prijave.

- Ponovo smo nešto pokrenuli u maju prošle godine da bi u junu slučaj oduzet lozničkom tužilaštvu i predat u nadležnost Šapca - kazao je ranije otac Vladimir, piše Telegraf.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.