UŽAS

Prisilio člana porodice da prosi u centru grada, a onda otimao novac

Oštećena 75-godišnjakinja je prosila novac od prolazećih građana, dok se 74-godišnjak nalazio u njenoj neposrednoj blizini te joj povremeno prilazio i uzimao isprošeni novac koji je zadržavao za sebe

S. S. / Jutarnji.hr

Prisilio člana porodice da prosi u centru grada, a onda joj otimao novac

Foto: ILUSTRACIJA


Policija je privela i podignula krivičnu prijavu protiv 74-godišnjaka iz Zagreba koji je u još uvijek neutvrđenom periodu prisilio stariju žensku osobu narušenog zdravlja da prosi u samom centru Zagreba. Bezobzirni muškarac prijavljen je zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela trgovanje ljudima. Saopćenje zagrebačke policije prenosimo u cijelosti:

- Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su nakon provjere javno dostupnih informacija završili kriminalističko istraživanje nad 74-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela "Trgovanje ljudima" na štetu 75-godišnjakinje.

Sumnja se da je 74-godišnjak u tačno neutvrđenom vremenskom periodu pa sve do 13. maja 2022. godine, iskorištavanjem teškog zdravstvenog stanja te upotrebom odnosa ovisnosti i nadzorom nad 75-godišnjom članicom porodicom, prisilio je da prosi na području grada Zagreba. Naime, 74-godišnjak je uglavnom sredstvima javnog prijevoza, sumnja se, oštećenu dovozio najčešće na trg u centru ili na trg u samoj blizini centra Zagreba te je ostavljao u invalidskim kolicima kojima se oštećena zbog narušenog zdravlja i teške pokretljivosti koristi.

Tada bi oštećena 75-godišnjakinja prosila novac od prolazećih građana, dok se 74-godišnjak nalazio u njezinoj neposrednoj blizini te joj povremeno prilazio i uzimao isprošeni novac koji je zadržavao za sebe. Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke inicirali su pružanje pomoći i zaštite oštećenoj 75-godišnjoj žrtvi trgovanja ljudima te joj je Centar za socijalnu skrb pružio potrebnu pomoć.

Nakon završenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku dok je krivična prijava podnijeta nadležnom državnom  tužilaštvu, stoji u saopćenju PU zagrebačke.

NA VRH

Podijeli članak na