DEŽURAT ĆE VATROGASCI

Požar na Braču pod kontrolom, na Hvaru lokalizovan

Tokom popodneva taj je požar u jednom trenutku zaprijetio i kućama i vikendicama u Pučišćima

Požar na Braču. RTL

A. O. / Hina

18.6.2022

Požar koji je u nedjelju prije podne buknuo iznad Pučišća na Braču večeras je konačno pod kontrolom, dok je požar u Pitvama na Hvaru lokaliziran, a na oba požarišta cijelu će noć dežurati vatrogasci, saopćili su vatrogasci s terena.

- Požar iznad Pučišća je stavljen večeras pod kontrolu, ali 55 vatrogasca i 12 vatrogasnih vozila dežurat će na požarištu cijelu noć jer povremeno vjetar razbuktava vatru te je nužna brza intervencija vatrogasaca kako bi se spriječilo širenje vatrene stihije - rekao je Hini zapovjednik vatrogasnog operativnog područja Brač Nikola Mratinić.


Vatrena stihija

Izvijestio je da je u tom požaru opožareno oko 20 hektara borove šume, a učinjena je i materijalna šteta na nekoliko maslinika.

Tokom popodneva taj je požar u jednom trenutku zaprijetio i kućama i vikendicama u Pučišćima, ali su vatrogasci uspjeli spriječiti prodor vatrene stihije do stambenih objekata.

Požar na Hvaru, koji je u subotu planuo u naselju Pitve kod Jelse, lokaliziran je večeras oko 21 sat, saznaje se od komandanta Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jelsa Romana Radonića.


Puše bura

- I na tom će požarištu vatrogasci dežurati cijelu noć kako bi se spriječilo eventualno novo razbuktavanje požara, jer puše bura koja može raspirivati vatru - dodao je.

Po njegovim riječima, opožareno je oko 15 hektara pretežito borove šume. Tokom popodneva vatrena stihija na tom se požarištu bila usmjerila prema kućama u naselju Pitve, ali su je vatrogasci uspjeli na vrijeme zaustaviti. U gašenju požara pomagali su i kanader i air traktor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.