TUŽILAŠTVO ZDK

Hoće li nasilnici završiti iza rešetaka: Nanu gušio i davio prijeteći joj da će je ubiti

Jedan Zeničanin umalo udavio oca, drugi pesnicom udarao 14-godišnju kćerku i prislonio joj nož pod vrat

Djevojčica zadobila povrede na oku i vratu. Ilustracija

Piše: B. Cerić

12.7.2022

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona objavilo je pet optužnica zbog nasilja u porodici. Nasilnici su sinovi, očevi i unuci, a u jednom slučaju to je kćerka koja je nasrnula na oca.

Općinski sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv M. I. (27) zbog nasilja nad svojim roditeljima 6. aprila ove godine. On je oko 20 sati verbalno raspravljao s majkom S. I., zbog čega je otac A. I. stao u njenu odbranu, nakon čega mu se sin obratio riječima: “Je… te u usta, mater ti j...., šta hoćeš ti, klošaru?“


Otac gubio svijest

Nakon toga je M. I. odmah fizički nasrnuo na oca i otvorenom pesnicom mu zadao udarac u predjelu prsa. Otac je od udarca pao na kauč, a sin ga je rukama uhvatio za vrat i počeo daviti. Kada je majka vidjela da joj suprug već gubi svijest, odgurnula je sina. Nasilnik je, napuštajući kuću, uzeo kućni telefon, očev mobilni telefon i zaključao oca i majku u kući. Zaboravio je majčin mobilni telefon, pa je otac uspio pozvati Policijsku stanicu Nemila i prijaviti nasilje.

Potvrđena je optužnica i protiv M. D. (28), koji je 12. februara ove godine oko 20 sati u Nemili napao svoju nanu R. D., s kojom živi u porodičnoj kući. On je tu noć došao s nepoznatim muškarcem i ženom te saopćio nani da će oni prenoćiti u njihovoj kući.

Nakon što je nana negodovala nepoznate osobe su napustile kuću, što je razljutilo D. M. te je odmah počeo vikati i psovati nani. Potom joj je prišao, stavio joj ruke na usta i vrat te ju je počeo gušiti i daviti, govoreći joj da šuti i da će je udaviti. Kada je nana uspjela da se otrgne i pozove u pomoć komšije, mladić je napustio kuću.

Općinski sud u Visokom potvrdio je optužnicu protiv E. A. (35) iz Visokog, za kojeg se sumnja da je od februara do jula 2022. godine u porodičnoj kući u kojoj živi sa suprugom I. A. i njihovim 11-godišnjim sinom sve vrijeme psihički i fizički zlostavljao svoju suprugu. Govorio joj je da je glupa, nesposobna i nepismena te joj prijetio da će joj oduzeti dijete. Jedne prilike 23. februara 2021. godine pesnicom ju je udario u predjelu nosa, zbog čega je žena zatražila ljekarsku i psihološku pomoć te je hospitalizirana u Kantonalnoj bolnici Zenica.


Udarci šakom po licu

U Zenici je optužen i D. N. (38) zbog događaja od 9. juna ove godine, kada je, oko jedan sat u noći, došao pijan u stan u kojem živi sa suprugom i dvoje djece. On je ušao u spavaću sobu i probudio svoju 14-godišnju kćerku te ju je odveo u dnevni boravak. Nakon kraćeg razgovora zatvorenom šakom zadao joj je udarce u predjelu desnog oka, a potom ju je šakom udario u predjelu tjemena. Nakon toga joj je prislonio nož pod vrat govoreći: "Ovo će ti biti posljednje ako se ovo ponovi!" Djevojčica se trznula te joj nastala povreda na vratu u obliku ogrebotine.

Nakon napada D. N. je legao da spava, a djevojčica je s majkom otišla u drugu sobu. Djevojčici su povrede konstatirane u zeničkoj bolnici.


Pijana ocu razbila prozor

Općinski sud u Visokom potvrdio je optužnicu kojom se A. U. (43) tereti za nasilje nad ocem. Ona je 10. jula 2021. godine oko 19 sati pijana ušla u kuću svog oca B. E. u Visokom. Povišenim tonom mu je upućivala uvrede i prijetnje, nakon čega joj je otac rekao da izađe iz kuće. Dok je on zaključavao vrata za kćerkom koja je izašla, ona je iz dvorišta uzela betonsko postolje sa šipkom koje je bacila na prozor dnevnog boravka gdje je njen otac boravio, usljed čega se prozor razbio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.