SUD BIH

Ukinut pritvor osumnjičenima u predmetu Željko Radovanović i drugi za organizirani kriminal i neovlašten promet oružjem

Mjere zabrane mogu trajati dok za njima postoji potreba

Zgrada Suda BiH. AVAZ

A. O.

13.7.2022

Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za ukidanje pritvora osumnjičenim u predmetu Željko Radovanović i drugi, donio je 12. jula ove godine godine rješenje kojim je prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH te je prema osumnjičenim Draganu Muharemoviću, Miroslavu Pajiću i Goranu Radiću ukinut pritvor koji je osumnjičenim Draganu Muharemoviću i Miroslavu Pajiću određen rješenjem Suda BiH od 15.4.2022. godine, produžen rješenjem od 11.5.2022. godine, osumnjičenom Goranu Radiću određen rješenjem Suda od 22.4.2022. godine, produžen rješenjem od 18.5.2022. godine.



Kontrola opravdanosti

Istovremeno su prema osumnjičenim određene mjere zabrane i to: zabrana sastajanja s određenim osobama na način da je osumnjičenim zabranjeno sastajanje s određenim osobama i približavanje istima na udaljenosti manjoj od 50 metara; obavezno povremeno javljanje državnom organu na način da se osumnjičeni Dragan Muharemović obavezuje da se javlja jednom u dvije sedmice u Policijsku stanicu Pale, osumnjičeni Miroslav Pajić se obavezuje da se javlja jednom u dvije sedmice u Policijsku stanicu Istočna Ilidža, a osumnjičeni Goran Radić se obavezuje da se javlja jednom u dvije sedmice u Policijsku stanicu Petrovo.

Mjere zabrane mogu trajati dok za njima postoji potreba, a najduže do pravomoćnosti presude ako nije izrečena kazna zatvora i najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne ako je izrečena kazna zatvora, odnosno do drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanosti trajanja mjera vršit će se svaka dva mjeseca.


Mogućnost određivanja pritvora

U slučaju da osumnjičeni prekrše neku od izrečenih mjera zabrane, može im biti određen pritvor.

Željko Radovanović i drugi osumnjičeni su da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.