AVAZ NA LICU MJESTA

Suđenje Amelu Sejfoviću: Sanjin Borčak nosio hranu u Visoko pa se unervozio

Drugi svjedok Igor Buzov nije došao na ročište

Amel Sejfović s ranijeg ročišta. Avaz

Piše: A. Zukić

20.7.2022

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Amelu Sejfoviću i ostalima zbog bijega iz Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) u Sarajevu. Sudsko vijeće je na prošlom ročištu prihvatilo prijedlog Tužilaštva da se Sanjin Borčak i Igor Buzov ispitaju u svojstvu svjedoka.

Borčak je prilikom odgovaranja na pitanja Tužilaštva prepričao dio događaja u kojem je on učestvovao.


U Kiseljaku ga je policija zaustavila

Naime, naveo je da je on, na molbu svog prijatelja Eldina zvanog Žužu, trebao odnijeti hranu i odjeću u Visoko, ne znajući da se tamo nalazi Amel Sejfović, koji je pobjegao iz KPZ-a Sarajevo.

Po dolasku u Visoko, vidio je mnogo policijskih službenika, što ga je unervozilo, te se, kako je kazao, zbog lošeg predosjećaja odlučio vratiti.

Međutim, u Kiseljaku ga je policija zaustavila, pretresla i uhapsila. Kasnije je, kako je naveo, shvatio o čemu je riječ i da se sumnjiči za pomaganje Amelu Sejfoviću pri bijegu.

Drugi svjedok Igor Buzov nije došao na ročište.


Prihvaćen je prijedlog Tužilaštva o reprodukciji dokaza

Prihvaćen je prijedlog Tužilaštva o reprodukciji dokaza, odnosno da vještak Samir Babić napravi shematski prikaz komunikacije optuženih, koji će biti dostavljen na sljedećem pretresu.

Vrhovni sud FBiH ukinuo je presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Amel Sejfović bio osuđen na 10 godina zatvora zbog bijega iz KPZ-a Sarajevo.

Presuda je ukinuta i njegovim pomagačima te je predmet vraćen Kantonalnom sudu na ponovno suđenje. Naredno ročište zakazano je u septembru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.