KOSOVO

Starica brutalno pretučena u svojoj kući u Kosovskoj Mitrovici

Očekujemo da učinioci ovog gnusnog napada, koji su prema svjedočenju žrtve govorili albanski, budu što prije privedeni pravdi, navodi se iz srbijanske Kancelarije za Kosovo

Pretučena Božana R.. N1 Srbija

E. Ć. / N1 Srbija

27.8.2022

U sjevernoj Kosovskoj Mitrovici u noći između četvrtka i petka u svojoj kuću brutalno je pretučena starica Božana R. (84).

- Očekujemo da učinioci ovog gnusnog napada, koji su prema svjedočenju žrtve govorili albanski, budu što prije privedeni pravdi i da bude utvrđeno da li je motiv napada na Božanu R. isključivo koristoljublje, ili je motiv napadača bio i zastrašivanje Srba na sjeveru - saopćila je srbijanska Kancelarija za Kosovo.

Kako navode, ovakva vrsta napada na Srbe i njihovu imovinu najčešće ostaje nerasvjetljena, posebno južno od Ibra, "gdje kosovska policija, umjesto zastrašivanja srbijanskog naroda, mora jednom za svagda da se suoči sa ogromnim nabojem albanskog ekstremizma usmjerenog prema svemu što je srbijansko".

- Policija, međutim, ne može istovremeno i da štiti i da zastrašuje građane, i zato apelujemo još jednom na smirivanje tenzija na Kosovu i povlačenje specijalnih albanskih policijskih snaga sa sjevera pokrajine, kako bi se građanima vratio osjećaj sigurnosti, a društvo ponovo počelo da funkcioniše na mirnodopski način - navodi se iz Kancelarije za Kosovo, prenosi N1 Srbija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.