NARKOBOS NA METI

Misterij pucnjave u Panami: Ko je Zvicer, šef kriminalaca koji su navodno mljeli ljude u ćevape

Za njime tragaju i srbijanska i crnogorska policija zbog ubistava, trgovine drogom i drugih kaznenih djela

Radoje Zvicer. Agencije

H. J. I. / 24sata

1.10.2022

Narkobos Radoje Zvicer (38), vođa "kavačkog klana" odgovornog za mučenje, ubistva i mljevenje ljudi u velikim mašinama za meso, navodno je u petak navečer ubijen u Panami, objavili su sinoć mediji u Srbiji. 

No službene potvrde još nema, a pojavile su se i oprečne informacije. Panamski su mediji objavili da je u sačekuši ubijen muškarac pod nadimkom "Jai", dok je sjedio u automobilu, no nije poznato je li taj Jai - Zvicer. Njegov advokat za Blic je rekao da nema informaciju da je neko pucao na Zvicera, ali ni da je ovaj mrtav ili živ. Kaže i kako je Zvicer nedostupan vlastima i da niko nema kontakt s njim te da se čekaju službene informacije.

Srbija ga traži i sudi mu u odsustvu

Viši sud u Novom Sadu, odjel za suzbijanje korupcije, prije dvije sedmice Zviceru je izrekao presudu zbog krivotvorenja isprava i ovjere neistinitog sadržaja. Dobio je dvije godine i pet mjeseci zatvora, javili su srbijanski mediji. Za njim je još tamo u maju 2021. godine raspisana tjeralica, koju ovaj zasad uspješno izbjegava. Drugi optuženi u ovom slučaju, Milenko Đukić, sad već bivši policajac iz Temerina, je zbog zloupotrebe službenog položaja osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i tri mjeseca.


Zvicera se nedavno povezivalo s atentatom na crnogorskog državljanina Gorana Vlaovića koji je ubijen na Pagu hicem u potiljak iz neposredne blizine. Mediji iz Crne Gore navode kako je prema prvim informacijama iza ubistva vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer. On je za ubistvo platio navodno 50.000 eura, prenosi Kurir.

Zvicer se navodno skrivao u Kolumbiji gdje je aktivirao svoje veze koje su mu organizirale transport preko albanskih luka čim je čuo za hapšenje Veljka Belivuka i njegove grupe ubica u Srbiji.

Tamo su ga locirale sigurnosne službe, predvođene srpskim operativcima iz MUP-a i BIA. 

Vučić: Uhvatit ćemo Zvicera, gdje god bio

Navodno, Zvicer stalno mijenja boravište, a sumnja se i da koristi nekoliko krivotvorenih pasoša.

I srbijanski predsjednik Vučić je lani spominjao Južnu Ameriku u kontekstu Zvicerovog kretanja, obećavši mu hapšenje gdje god se krio, prenosi Kurir.

Za njime tragaju i srbijanska i crnogorska policija zbog ubistava, trgovine drogom i drugih kaznenih djela.

Srbijanska policija ga je označila kao nalogodavca Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i njihovoj bandi, koja je osumnjičena za niz monstruoznih ubistava.

Kuća strave i mučenja, radili ćevape od ljudi?

Velja Nevolja i njegov prijatelj Marko Miljković, poznat po po nadimcima "Zver" i "Mesar", otete su navodno mučili najbrutalnijim metodama - pržili su ih strujom, odsijecali im dijelove tijela poput prstiju i jezika, a nekima su vadili oči.

Kruže jezive priče da su ćevape napravljene od žrtava navodno slali Zviceru koji je njima hranio pse.

U posljednjih 20-ak godina, balkanski kartel pretvorio se iz sitnih lopova i posrednika u velikog distributera narkotika.

Ta mreža proteže se od Latinske Amerike sve do zapadne Evrope i Južne Afrike.

Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organiziranog kriminala ukazuje da se balkanske kriminalne grupe koje dolaze u Kolumbiju kreću pažljivo, putuju bez zabranjenih supstanci ili sumnjive količine gotovog novca, trude se da budu neprimjetne i rijetko se zadržavaju duže od jednog mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.