AKCIJA BLU 1

Video / Pogledajte privođenje članova narkomafije: Pronađeno 15 kilograma droge, oružje, novac...

Radi se o organizovanoj grupi i većina ih je od ranije poznata policiji po krivičnim djelima

Piše: A. B.

5.10.2022

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u sklopu operativne akcije “Blu 1“, na području Tuzle, Živinica, Lukavca, Gračanice i Banovića, izvršili pretrese stambenih objekata i pokretnih stvari na 14 lokacija. 

Aktivnosti se provode zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ propisano Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine. 

- Pretresi se vrše po nalozima Kantonalnog suda u Tuzli i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, u saradnji sa Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH i Ministarstvima unutrašnjih poslova TK s ciljem pronalaska i dokumentovanja krivičnog djela iz oblasti zloupotrebe narkotičkih sredstava. 

Tokom pretresa pronađeni su i privremeno oduzete materije koje se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Pretresi su još u toku i nisu završeni na svim lokacijama. Pronađeno je oko 15 kilograma praškaste materije koja asocira opojnu drogu "speed", određena količina biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, pronađena je i određena količina oružja, novca i drugih predmeta. Za sada je 11 osoba lišeno slobode dok je 5 lica pod trenutno pod kontrolom policije. Radi se o organizovanoj grupi i većina ih je od ranije poznata policiji po krivičnim djelima - rečeno je.

Nakon okončanja aktivnosti lica će u Zakonom predviđenom roku biti predata Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.