VRŠNJAČKO NASILJE

Prof. Marko Romić za "Avaz": Odgojnu ulogu danas imaju ulica, društvene mreže i razne neformalne grupe

Devetogodišnjakinju u Maglaju brutalno pretukla grupa vršnjaka

Prof. Romić: Porodica na prvom mjestu. Avaz

Piše: M. Sm. - Z. K.

25.10.2022

Još jedan slučaj vršnjačkog nasilja potresao je BiH. O tom stravičnom nasilju javno je progovorila Tatjana Hamzić iz Maglaja, majka devetogodišnjakinje koju su njeni drugari vršnjaci pretukli proteklog četvrtka dok je išla ka bakinoj kući.


Udarci „bokserom“

Iako je riječ o devetogodišnjacima, javnost je ostala zgrožena razmjerima ovog slučaja, budući da su djevojčicu, prema tvrdnji majke, bukvalno prebile tri curice i dvojica dječaka, pri čemu je jedan od njih koristio „bokser“!

Djevojčica se uspjela otrgnuti svojim zlostavljačima i pozvati majku, koja ju je odmah odvela ljekaru i o slučaju obavijestila policiju, a potom odlučila o svemu progovoriti putem Facebooka. U izjavi za „Avaz“ Hamzić je otkrila da nasilje nad njenom kćerkom traje duže vrijeme.

- Kada je, u septembru, trebala krenuti u školu, plakala je. Na moj upit ima li ijedan razlog da bude sretna, rekla mi je da ima i da je našla način, a to je da će se ubiti skokom kroz prozor kada mi zaspimo, a mi živimo na sedmom spratu zgrade. Tek tada sam uvidjela da Lara prolazi kroz vršnjačko nasilje -kazala je Hamzić.

Kaže i da je pokušala razgovarati s učiteljicom, ali da nije bilo nikakvih reakcija. Štaviše, kazala je kako je njena učiteljica rekla: „Laro, mora da si ih izazivala pa su tako reagirali.“


Hamzić: Javno progovorila o napadu na svoju kćerku. Facebook

Da se, nažalost, u školama ovakvi slučajevi minimiziraju ili se toleriraju uz blage ukore, nije rijetkost. Protokoli o postupanju u slučaju nasilja u školi se, kako kaže prof. Marko Romić, specijalista traumatske psihologije, svode na zadovoljavanje forme, jer u praksi to, uglavnom, ne funkcionira.


Veći utjecaj

- Sve dok ne dođe do razvoja svijesti o tome u glavama djece, ali i odraslih, od tih papirnatih deklaracija nema koristi. Uvijek kada govorimo o tom problemu, naglašavam kako treba poći od porodice. Porodica je na prvom mjestu. Jer djeca se najprije odgajaju u porodici, a potom u vrtićima i školama. Nažalost, u velikoj mjeri danas tu odgojnu ulogu imaju ulica, pojedini mediji, društvene mreže i razne neformalne grupe i utjecaj svih njih je puno veći od onog koji ima porodica, a koja je vrlo često i sama u problemima i ne uspijeva obaviti svoje osnovne funkcije i zadaće, kako odgojne tako i sve ostale - objašnjava nam prof. Romić.

Posebno ukazuje na činjenicu da su danas djeca prerano izložena negativnim utjecajima medija i društvenih mreža.



Više štete nego koristi

- Imamo djecu uzrasta od tri ili četiri godine koja satima prate agresivne sadržaje. Nažalost, mlađa djeca misle da će biti popularna ako se ponašaju na način da zlostavljaju drugu djecu. Nekada su pojedini mediji, pa i društvene mreže imali korisniju i smisleniju ulogu, a danas smo dogurali dotle da se nekako čini kako prave puno više štete nego koristi - zaključuje prof. Romić.

Prema posljednjem istraživanju koje je uradio NVO sektor, svako treće dijete je žrtva nasilja u školama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.