BEOGRAD

Dio fasade pao bebi na glavu: Propituje se odgovornost

Jedinica lokalne samouprave može odlukom da utvrdi urbanističke zone ili blokove za koje propisuje obavezu izvršenja određenih aktivnosti u održavanju zgrade, odnosno obavezno investiciono održavanje i unaprijeđenje svojstava zgrada

Sporna fasada. NIKOLA ANĐIĆ / TELEGRAF

S. S. / Telegraf.rs

1.11.2022

Jedna beba povrijeđena je kada je na nju prije tri dana pao dio fasade sa zgrade u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu. Dijete je zadobilo povrede glave i hitno je prevezeno u bolnicu. Za sada nije poznato kako je došlo do obrušavanja.

Ko je dužan da održava fasade i brine o njihovoj bezbjednosti, šta u slučaju da fasada prijeti da se uruši, iz Telegrafa su pitali pored ostalog Sekretarijat za inspekciju, nadzor i komunikaciju.

Odgovornost na vlasnicima ili korisnicima samostalnih dijelova zgrade

Sudeći prema odgovoru, glavna odgovornost je na upravniku i stanarima zgrade.

- Shodno Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada, obavezu da održavaju zgradu na način da od zgrade, odnosno zajedničkih dijelova zgrade ne prijeti opasnost nastanka štete, imaju vlasnici ili korisnici samostalnih dijelova zgrade. Stambena zajednica, preko svojih organa, ili profesionalni upravnik kome su povjereni poslovi upravljanja, imaju obavezu da održavaju dijelove zgrada na način kojim se obezbjeđuje funkcionalnost tog dijela zgrade prema propisima koji bliže određuju njihovu funkcionalnost i na način kojim se eliminiše opasnost od nastupanja štete ili nemogućnosti korištenja drugih dijelova zgrade - navode u Sekretarijatu.

Kako dalje objašnjavaju, ako građevinski inspektor Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju utvrdi da se korištenjem objekta dovodi u opasnost život i zdravlje ljudi, bezbjednost susjednih objekata, bezbjednost okoline ili ugrožava životna sredina, naložit će izvođenje potrebnih radova. Odnosno zabranit će korištenje objekta ili dijela objekta. U ovim slučajevima, može eventualno narediti uklanjanje dijelova fasade koji su skloni padu.

Može preuzeti jedinica lokalne samouprave

- Također, Zakon o stanovanju i održavanju zgrada propisuje da u slučaju neizvršenja potrebnih aktivnosti na održavanju zgrade, a nesprovođenjem ovih aktivnosti bi mogle da nastanu štetne posljedice po život ili zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrijednosti, radove na održavanju zgrade preuzima jedinica lokalne samouprave - kažu u odgovoru za Telegraf.

Jedinica lokalne samouprave može odlukom da utvrdi urbanističke zone ili blokove za koje propisuje obavezu izvršenja određenih aktivnosti u održavanju zgrade, odnosno obavezno investiciono održavanje i unaprijeđenje svojstava zgrada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.