APSURDI

Penzioner silovao mentalno zaostalu kćer, rodila mu dijete: Sud mu smanjio kaznu jer je star

B.T. je osuđen jer je u dva navrata 2017. uporabom sile u porodičnom stanu izvršio spolni odnos sa svojom kćeri od 17 godina s kojom je živio

Djevojčica nakon počinjenja prvog kaznenog djela ostala trudna i potom rodila. Ilustracija

A. Č. / Slobodna Dalmacija

2.11.2022

Visoki kazneni sud u Hrvatskoj djelomično je prihvatio žalbu B.T. i smanjio mu s 20 na 16 godina zatvorsku kaznu zbog dva nedjela protiv spolne slobode nad bolesnom i lakše mentalno zaostalom 17-godišnjom kćeri koja je nakon silovanja rodila, izvijestio je prizivni sud.

Sud je saopćio da je prihvatio žalbu optuženika i preinačio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Splitu u odluci o kazni kojom je B.T. nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina.

Prizivni sud je precizirao da je prihvatio prvostupanjsku pojedinačnu kaznu od 13 godina za prvo kazneno djelo, ali je za drugo utvrdio kaznu zatvora od sedam godina te dosudio jedinstvenu kaznu od 16 godina zatvora.

Djevojka je rodila očevo dijete

Apelacijski sud smatra da je prvostepeni sud pravilno cijenio optuženiku otegotne okolnosti ranijeg višestrukog osuđivanja zbog porodičnog nasilja, ali nije utvrdio i dovoljno vrednovao olakotne okolnosti. Kao olakšane okolnosti koje je prvostepeni sud trebao vrednovati, Visoki kazneni sud ističe optuženikovu dob i status penzionera (60 godina).

- Visoki kazneni sud je zbog toga zaključio da pojedinačna kazna zatvora koju je utvrdio prvostupanjski sud za drugo kazneno djelo, kao i izrečena jedinstvena kazna zatvora nisu adekvatne svim okolnostima pa je presudu preinačio u odluci o kažnjavanju - pojasnio je sud.

B.T. je osuđen jer je u dva navrata 2017. uporabom sile u porodičnom stanu izvršio spolni odnos sa svojom kćeri od 17 godina s kojom je živio. Sud je izvijestio kako je žrtva posebno ranjiva zbog bolesti i invaliditeta (laka mentalna zaostalost) te da je djevojčica nakon počinjenja prvog kaznenog djela ostala trudna i potom rodila.

Policija se miješa u "njihove porodične stvari"

Na suđenju je rekao da se policija miješa u "njihove porodične stvari".

Za B.T. je tokom postupka utvrđeno da je ubrojiv i da nema izraženijih psihičkih poteškoća, iako je tokom suđenja postalo jasno da je njemu ovakvo ponašanje bilo normalno i razumljivo te je iskazivao čuđenje takvim interesom i uplitanjem policije i pravosuđa u, kako je rekao, njihove obiteljske stvari.

Usprkos njegovom negiranju, krunski dokaz koji je dokazao njegovu krivnju bila je DNK analiza koja je pokazala da je baš on otac djeteta kojeg je rodila njegova kćer. Nakon što mu je to predočeno, kazao je ravnodušno da će on u tom slučaju priznati da je dijete njegovo, pisala je Slobodna Dalmacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.