200 KM PO OSOBI

Podignuta optužnica zbog krijumčarenja 38 ilegalnih migranata: Počinilac pokušao pobjeći policiji

Optuženi se tereti da je sa ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, zajedno sa njemu poznatim osobama nedozvoljeno preko državne granice preveo više migranata

Optuženi se nalazi u pritvoru a optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH. TUŽILAŠTVO BIH / ILUSTRACIJA

A. O.

16.11.2022

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Đorđa Đokića, rođenog 2001. godine u Ljuboviji, gdje je i nastanjen, državljanin R Srbije, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti, da je po prethodnom dogovoru sa njemu poznatim licima, za novčanu naknadu od 100 eura (200 KM) po osobi, izvršio krijumčarenje 38 ilegalnih migranata, državljana Burundija i Kube, sa teritorije R Srbije na područje Bosne i Hercegovine, među kojima je bilo maloljetnih osoba, znajući da krijumčarena lica – migranti ne ispunjavaju uslove za zakonit boravak u Bosni i Hercegovini, niti uslove za zakonit prelazak državne granice BiH i da su neki od njih mlađi od 18 godina, a koje postupanje je protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Krijumčarenje je izvršeno 20.10.2022. godine, preko rijeke Drine, korištenjem gumenog čamca, a optuženi je otkriven i uhapšen od strane policijskih službenika PS Bratunac, a prilikom hapšenja pokušao je pobjeći u pravcu R Srbije, u čemu je uhvaćen i spriječen.

Optuženi se tereti da je sa ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, zajedno sa njemu poznatim osobama nedozvoljeno preko državne granice preveo više migranata i pri tom ostvario protivpravnu imovinsku korist čime je počinio krivično djelo -Krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZ BiH.

Optuženi se nalazi u pritvoru a optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.