UBISTVO POLICAJACA

Čeka ih 100 godina zatvora: Ispalili 20 hitaca u Adisa i Davora

Optuženi Sava Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković Žižan nalaze se u pritvoru

Macan i Marinković sa suprugama. Facebook

Piše: B. Cerić

8.12.2022

Nakon četverogodišnje agonije Tužilaštvo Kantona Sarajevo konačno je podiglo optužnicu za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine na Alipašinom Polju u Sarajevu.


Zatečeni u krađi

Za ovaj zločin, koji je uznemirio kako BiH tako i region, optuženi su Sava Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković Žižan. Sva trojica se nalaze u pritvoru mjesecima, a Macan već skoro godinu.

Iako je u ovom predmetu više osoba hapšeno, od kojih su mnoge, poput Srećka Trifkovića, u pritvoru provele i devet mjeseci, tek nakon dešifriranja aplikacija Sky i Anom otkriveno je da su u ubistvo sarajevskih policajaca umiješani Marinković, Macan i Žižan.


Adis Šehović i Davor Vujinović. Avaz

Oni se terete da su 26. oktobra 2018. godine oko 4.20 sati, nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi Golfa 6 u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u policajce Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su se nalazili u službenom automobilu.


Zakopani dijelovi

Adis Šehović je od zadobivenih povreda odmah preminuo, dok je Davor Vujinović teško ranjen, usljed čega je nekoliko sati kasnije podlegao povredama.

U istrazi je saslušano 500 osoba, a među dokazima su i dijelovi automobila Seat Leon, kao i dijelovi puškomitraljeza sa 20 čahura iz kojeg su ubijeni policajci, a koji su pronađeni zakopani na Palama.

Trojici optuženih prijete kazne dugotrajnog zatvora, ukupno i do 100 godina.


Uviđaj na mjestu ubistva policajaca 2018. godine. Avaz

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu Sarajevo na potvrđivanje, a u istrazi su aktivno učestvovali MUP KS, SIPA, FUP, MUP RS i OSA.


Međunarodna saradnja

Ostvarena je saradnja s Europolom i Interpolom te s nadležnim organima sedam država. I to sa SAD, Francuskom, Njemačkom, Crnom Gorom, Srbijom, Hrvatskom i Kanadom. Neki dokazi su potkrijepljeni i podacima iz aplikacija Sky i Anom koje je pribavilo Tužilaštvo KS putem međunarodne pravne pomoći, tačnije pravosudnih organa SAD i Francuske.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.