TUŽILAŠTVO BIH

Pročitajte detalje iz prve Sky optužnice: Likvidirali policajca Bašića zbog otežane prodaje droge

Krijumčarili marihuanu i kokain u više navrata

Prvooptuženi je Dalibor Railić Dugi. Avaz

Piše: B. C.

16.12.2022

Tužilaštvo BiH  javno je objavilo potvrđenu optužnicu protiv osam osoba osumnjičenih za više teških krivičnih djela uključujući i ubistvo Radenka Bašića, načelnika krim-policije Prijedor.

Tužilaštvo BiH ističe da je podizanje i potvrđivanje optužnice u ovom predmetu značajan korak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, uz korištenje dokaza iz Sky i Anom aplikacija dobijenih od partnerskih institucija zemalja Evropske unije i svijeta.

 Optužnica je podignuta protiv Dalibora Railića zvanog Dugi (37), Aleksandra Miljatovića (34), Igora Repajića (32), Harisa Gredelja (36), Mirjane Vujović (43), Željka Simića (43), Aleksandra Ivkovića (37 i Gorana Gvozdena (40).

U optužnici se navodi da su optuženi, nakon prethodnog međusobnog dogovora korištenjem kriptovanih aplikacija Sky i Anom, krijumčarili drogu kokain i marihuanu u više navrata. Nju su transportovali, skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narkotržištu u Bosni i Hercegovini, kao i inostranstvu.

Optuženi Railić se tereti da je velike iznose novca, koje je nezakonito stekao činjenjem krivičnih djela narkokriminala, koristio za kupovinu stanova, nekretnina, skupocjenih vozila, kao i držao na bankovnim računima, te je od Suda BiH zatraženo i izvršeno blokiranje imovine optuženog, a tokom postupka tražit će se oduzimanje cjelokupne nezakonito stečene imovine veće od 200.000 KM.


Optužnica Railić i ostali - Avaz
Optužnica Railić i ostali - Avaz
Optužnica Railić i ostali - Avaz
Optužnica Railić i ostali - Avaz
Optužnica Railić i ostali - Avaz
+5

Optuženi Railić, Miljatović i Repajić, terete se  za ubistvo Radenka Bašića, načelnika krim-policije Prijedor.

Likvidacija Radenka Bašića, izvršene 21. marta ove godine, a koju je prema navodima iz optužnice organizirao Dalibor Railić Dugi, urađena je zbog "otežane preprodaja droge na području Prijedora i šire, a za šta je Railić okrivio Bašića". Ubistvo je izvršio Aleksandar Miljatović za šta mu je obećano 50.000 eura.

Optuženi se terete za organizovani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, pranje novca i teško ubistvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.