KANTONALNI SUD ZENICA

Nastavljeno suđenje u predmetu "Zenicatrans": Svjedok Anđelić potvrdio sve navode odbrane

U dvije izjave koje ste davali u FUP-u nigdje niste pomenuli moje ime, međutim, glavna sam tema u izjavi koju ste treći put davali Tužilaštvu ZDK, rekao je Kasumović

Nastavljeno suđenje. AVAZ

A. O.

22.12.2022

Na Kantonalnom sudu u Zenici danas je nastavljeno suđenje u predmetu "Zenicatrans", unakrsnim ispitivanjem svjedoka Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Jugoslava Anđelića koji je potvrdio sve navode odbrane kao član tenderske Komisije i predsjednik Skupštine "Zenicatransa".

Advokatica prvooptuženog Fuada Kasumovića ispitivala je Anđelića predočavajući mu dokumente, a koji su, zajedno sa njegovim odgovorima, potpuno poljuljali navode optužnice.

Optuženi Kasumović također je ispitivao Anđelića, a koji je nedvojbeno potvrdio da je kao gradonačelnik nastojao pomoći "Zenicatransu".

- Poteze koje ste povlačili nisu išli ka gašenju "Zenicatransa" - izričit je bio Anđelić.


Potpisao saglasnost

Zenički gradonačelnik istakao je i slučajnost da ga Anđelić, davajući izjave u FUP-u, nikada nije pomenuo sve dok treći put izjavu nije davao postupajućoj tužiteljici.

- U dvije izjave koje ste davali u FUP-u nigdje niste pomenuli moje ime, međutim, glavna sam tema u izjavi koju ste treći put davali Tužilaštvu ZDK. Mnogi će koji budu svjedočili ovdje potvrditi da im je svašta nešto nuđeno da lažu na mene. Zanimljivo da me dva puta niste nigdje pomenuli, a odjednom sam Vam naumpao u Tužilaštvu - rekao je Kasumović.

Svjedok Anđelić, odgovarajući na upit Kasumovića, potvrdio je kako se po dolasku iz Tužilaštva i nakon ispitivanja postupajuće tužiteljice tresao. Osvrnuo se potom i na smjenu sa mjesta pomoćnika gradonačelnika nakon što je Kasumović pobijedio na Lokalnim izborima.

- Potpisao sam saglasnost da se preraspodijelim za šefa Odsjeka, bez ikakvih pritisaka. Nisam primijetio da je gradonačelnik ikada bio bahat - rekao je Anđelić.


Nije podigao disciplinsku prijavu

Zenički gradonačelnik ovom prilikom podsjetio je kako za sedam godina, koliko je na čelu Grada, nije podigao nijednu disciplinsku prijavu protiv zaposlenika Gradske uprave.

Advokati odbrane su tvrdili, za što imaju i materijalne dokaze, kako Anđelić nije imao punomoć za ključnu sjednicu Skupštine, da su navodi optužnice netačni, te da je odgovarajući na pitanja govorio suprotno materijalnim dokazima.

Prvooptuženi Kasumović pozvao je postupajuću tužiteljicu da povuče optužnicu jer je, kako je kazao, uspio formirati vlast na nivou Zeničko-dobojskog kantona, a da je cilj spektakularnog hapšenja i podizanja montirane optužnice bio da se to spriječi.

Na narednom ročištu bit će izveden dokaz Tužilaštva i to svjedočenje Mubere Pezo, za koje su advokati odbrane ocijenili da je irelevantan svjedok jer nije imala nikakve veze sa "Zenicatransom".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.