TUŽILAŠTVO BIH

Podignute optužnice protiv pet osoba, troje uposlenici UIO BiH: Oštetili budžet BiH za više od 2 miliona KM

U optužnici se navodi da su, optuženi Kukobat kao organizator, a Jamedžija kao pripadnik grupe, ne pružajući zahtjevane podatke izbjegli plaćanje poreza na dodatnu vrijednost (PDV)

Zgrada Tužilaštva BiH. AVAZ

A. O.

26.12.2022

Optuženi se terete za više krivičnih djela povezanih sa poreznom utajom u Bosni i Hercegovini. Troje optuženih su službenici i odgovorne osobe u UIO BiH.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Željka Kukobata, rođenog 1962. godine u Glamoču, državljanina BiH i R Srbije, Momirke Jamedžija, rođene 1960. godine u Foči, državljanke BiH i R Srbije, Slobodanke Manojlović, rođene 1965. godine u Banja Luci, državljanke BiH, stručne saradnice u Grupi za reviziju i kontrolu RC Banja Luka UIO BiH, Lidije Lončar, rođene 1959. godine u Bužimu, državljanke BiH, stručne saradnice u Grupi za reviziju i kontrolu RC Banja Luka UIO BiH, i Nedima Kulenovića, rođenog 1955. godine u Banja Luci, državljanina BiH, nekadašnjeg šefa Grupe za prinudnu naplatu RC Banja Luka UIO BiH.


Lažni podaci

Optuženi se terete da su, u periodu od marta 2007. godine pa do 19.03.2013. godine, Kukobat Željko u svojstvu vlasnika i direktora pravnog lica "SIMA" d.o.o Aleksandrovac-Laktaši, organizirao grupu ljudi, a kojoj grupi su pristupili Momirka Jamedžija, direktor i odgovorno lice u navedenom pravnom licu, te uposlenici UIO BiH i to: Slobodanka Manojlović i Lidija Lončar, stručne saradnice u Grupi za reviziju i kontrolu RC Banja Luka, te Nedim Kulenović, šef Grupe za prinudnu naplatu RC Banja Luka, koji su zajedničkim djelovanjem počinili krivična djela propisana zakonom BiH.

U optužnici se navodi da su, optuženi Željko Kukobat kao organizator, a Momirka Jamedžija kao pripadnik grupe, ne pružajući zahtjevane podatke, odnosno pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima, izbjegli plaćanje poreza na dodatnu vrijednost (PDV).


Optužnica proslijeđena Sudu BiH

Optuženi Slobodanka Manojlović, Lidija Lončar i Nedim Kulenović, terete se kao pripadnici grupe i službene i odgovorne osobe u institucijama BiH svojim radnjama, kršenjem zakona i propuštanjem dužnosti nadzora, nesavjesno postupili u vršenju svoje dužnosti, nisu obračunali porez za pomenuto pravno lice, u čemu se ogleda i njihovo koruptivno djelovanje i kojim radnjama su pribavili protivpravnu korist za ovo pravno lice, odnosno njegovog vlasnika Željka Kukobat na temelju neplaćenog poreza u iznosu od 2.758.558,00 KM te time pričinili štetu za budžet BiH u navedenom iznosu.

Optuženi se terete da su počinili krivična djela Željko Kukobat i Momirka Jamedžija krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. u vezi sa krivičnim djelom porezne utaje ili prevare iz člana 210. KZ-a BiH, a Slobodanka Manojlović, Lidija Lončar i Nedim Kulenović krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. u vezi sa krivičnim djelom nesavjestan rad u službi iz člana 224. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH koji je istu potvrdio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.