SUD BIH

Detalji sa sjednice uhapšenima u akciji "Golden": Zatraženo raspisivanje potjernice za Zlatanom Ćukom, grupa prebacivala stotine kilograma kokaina

Ćukova supruga za tri godine u frizerskom salonu prometovala 27.000 KM, a vozila skupocjeni Porsche

Zlatan Ćuk odavno u bijegu. Avaz

Piše: B. C.

29.12.2022

Pred sutkinjom Suda BiH Senom Uzunović danas je razmatran prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenim članovima organizirane grupe Zlatana Ćuka iz Bijeljine koja se bavila međunarodnom trgovinom kokainom, a istraga će biti proširena i za preprodaju oružja. 

U Akciji "Golden" provedenoj 27. decembra u Bijeljini i Ugljeviku, uhapšeni su Zlatanov otac Boško Ćuk, zatim Željko Simić, Savo Nešković, Radan Dotlić i Davor Simić. Za sve njih tužilaštvo BiH zatražilo je da im se odredi pritvor kako bi se istraga protiv ove grupe mogla nesmetano nastaviti. 

Radi se o predmetu u kojem se koriste dokazi dobijeni dešifriranjem Sky i Anom aplikacija.


Grupa je trgovala i heklerima

Državni tužilac Senad Osmić zatražio je i da se donese rješenje za raspisivanje međunarodne potjernice za Zlatanom Ćukom koji je već duže vrijeme u bijegu.

Riječ je o opasnoj organiziranoj grupi koja je aktivno djelovala od 2020. godine do danas i imala kontakte s drugim kriminalnim grupama u Evropi, BiH i regionu.

- Ko je Zlatan Ćuk pitat ćemo Milana Matkovića koji je u pritvoru u Vojkovićima. Pitat ćemo i Admira Arnautovića Šmrka s kojim je Ćuk sarađivao u pogledu trgovine opojnim drogama i oružjem. Tu je i Dalibor Railić protiv čije je grupe podignuta optužnica, a u kojoj je i osumnjičeni Željko Simić koji se spominje u isporuci kilograma kokaina prema Railiću - naveo je Osmić.

Ova grupa nikada nije prestala da djeluje. Na području Njemačke Zlatan Ćuk, Vladan Kapuća i Obrad Zorić organizirali su kupoprodaju kokaina. Istraga je okončana i podignuta je i optužnica. U Njemačkoj je uhapšen i Alen Halilović, a pominje se i Tomislav Turić. Njemačka je također raspisala potjernicu za Zlatanom Ćukom.

Uvidom u finansijsku istragu koju ja po nalogu Tužilaštva BiH uradio MUP RS obuhvaćeno je 48 osoba. Tužilac Osmić naglašava nesrazmjer između legalnih prihoda u odnosu na milione maraka kojima su raspolagali. Projektant iz Bijeljine potvrdio je Tužilaštvu BiH da je na imovinu Ćuk uložio preko 90.000 KM, a plaćao je u gotovom novcu.

Tužilac je naveo da Boško Ćuk ima mala primanja, a da je  supruga Zlatana Ćuka, Nataša Arsenijević za tri godine u svom frizerskom salonu prihodovala svega 27.000 KM, a imovina im je milionska.

Nataša Arsenijević je išla vani u proljeće, a Uprava za indirektno oporezivanje je provela carinsku kontrolu kojom je utvrđeno da posjeduju Porsche Cayenne. U kući je u Bijeljini pronađen Range Rover. U frizerskom salon za tri godine prihodovala je 27.000 KM , a vozi skupocjena vozila vrijadna od 150-do 200. 000 KM, konstatirao je tužilac Osmić.

Prema riječima Osmića, Nataša Arsenijevć se nalazi na području Republike Slovačke gdje je pribavila dokumentaciju i stekla vizu u trajanju od dvije godine i u toku je proces produženja vize.

Osmić je naveo da je riječ o stotinama kilograma kokaina koje je prometovala ova grupa. U tu svrhu kazao je tužilac, osumnjičeni Radan Dotlić pravio je sofisticirane štekove u vozilima. Grupa je trgovala i heklerima, automatskim puškama, magnumima, granatama i njihovoim punjenjem

- Riječ je o dobro organiziranoj grupi. Prebacivali su drogu i oružje kao da se radi o čipsu- kazao je Osmić.


Specijalni štek pronađen u kući

Prilikom pretresa kuće Boška Ćuka u Bijeljini, policija je, kako je rekao Osmić, pronašla specijalni štek u njegovoj kući koji se nalazi i pored WC šolje, s lijeve strane. Tužilac kaže da je štek pronađen zahvaljujući Sky aplikaciji, te da ga drugačije nikada ne bi pronašli.

Tužilaštvo je Sudu dostavilo dokaze sa aplikacija Sky i Anom. Tužilac je kazao da su iz SAD-a dobili odgovore po zamolnici za Anom.

Advokatica Nina Kisić zastupala je interese Zlatka Ćuka iako je on u bjekstvu te se usprotivila prijedlogu za raspisivanje potjernice tvrdeći da nema relevantnih dokaza da je tražen, osim da nije nađen na adresi.

Kisić se također s advokatima Dejanom Bogdanovićem i Petkom Budišom naročito se osvnula na zakonitost aplikacija Sky i Anom. Bogdanović i Budiša su zatražili da se odbije prijedlog za određovanje pritvora, a Budiša je za Željka Simića i Radana Dotlića predložio da im se eventualno izreknu mjere zabrane.

Branioci su naglasili da nema materijalnih dokaza, nijednog grama droge ili oružja koji bi potkrijepili sve što je navedeno u aplikacijama. Dejan Bogdanović je kazao da je Tužilac uz zapisnik o pretresu koji je danas uložio, trebao dostaviti fotografiju tog navodnog šteka u kući Boška Ćuka i tada bi se, kako je rekao,vidjelo da je riječ o kanalizacionoj cijevi prekrivenoj pločicom.

Petko Budiša je kazao da se Simiću stavlja isto krivično djelo koje je obuhvaćeno optužnicom protiv Dalibora Railića i ostalih. U tom predmetu Željki Simiću nisu određene ni mjere zabrane.

Branioci su naglasili da im je bilo otežana odbrana zbog odluke Tužilaštva BiH, da zbog tajnosti istrage ne dostavi dokaze kojim se potkrepljuje prijedlog za određivanje pritvora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.