TROSTRUKI UBICA

Filip Zavadlav dobio novog advokata, to mu je već četvrti

Upravo kopiram dopis, nisam upoznat još s predmetom, ali mislim da ima vremena do početka suđenja koje je zakazano krajem ovog mjeseca, kazao je Milošević

Zavladav na izricanju presude. IVO CAGALJ/PIXSELL

A. O.

10.1.2023

Kantonalni sud Splita trostrukom ubici Filipu Zavadlavu dodijelio je novog advokata po službenoj dužnosti, splitskog advokata Tadišu Miloševića. 

Prethodni dodijeljeni advokat Darko Stanić je obavijestio Kantonalni sud da ne može braniti Zavadlava zbog razlika u koncepciji odbrane. Milošević će biti već treći odvjetnik koji je dodijeljen Zavadlavu po službenoj dužnosti, piše Dalmatinski portal.

Nakon što je zagrebački advokat Branko Šerić početkom decembra otkazao punomoć za zastupanje Filipa Zavadlava, sud je izabrao advokaticu Ivanu Šamiju da ga brani. Međutim, ona je zatražila razrješenje jer ona u jednom drugom slučaju brani Jerka Malvasiju, koji je trebao biti četvrta žrtva Zavadlavovog pohoda centrom Splita. 


Nema saradnje

Stoga je predmet dodijeljen Darku Staniću, koji je bio spreman braniti Zavadlava, ali je odmah rekao da se prvo mora čuti sa Zavadlavom da sazna pristaje li da ga on zastupa. 

U konačnici se ipak pokazalo da advokat i klijent nisu spremni sarađivati.

- Upravo kopiram dopis, nisam upoznat još s predmetom, ali mislim da ima vremena do početka suđenja koje je zakazano krajem ovog mjeseca - kazao je Milošević za Dalmatinski portal. 

Advokat neće tražiti odgodu, ali još uvijek nije poznato što će se dogoditi ako ne pronađe zajednički jezik sa svojim klijentom.


Teško ubistvo

- Branilac sam po službenoj dužnosti. Učinit ću sve što je u interesu mog branjenika - dodao je Milošević. 

Podsjetimo, Filipa Zavadlava terete za trostruko teško ubistvo u Varošu početkom 2020. godine. Trojicu je izrešetao hicima iz automatske puške koju je nabavio nekoliko mjeseci prije pokolja te je gađanje uvježbavao na terenu u Zagori.

Osuđen je nepravomoćno na jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina, ali tužilaštvo nije uspjelo dokazati da se radilo o ubistvima iz bezobzirne osvete prema osobama iz narkomiljea koje su maltretirale Filipa i njegovog brata Stanislava zbog duga za drogu. 

Visoki krivični sud ukinuo je presudu s nalogom da se utvrdi motiv za masakr, koji je na koncu prvog suđenja ostao nerazjašnjen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.