SARAJEVO

Suđenje za ubistvo Mehmeda Ramića: Ajdin Tabaković od Suda zatražio zaštitu

Nije došao na današnji pretres

Mehmed Ramić ubijen na Pofalićima. Avaz

27.1.2023

Svjedok Ajdin Tabaković zatražio je zaštitu od Suda, odnosno da svjedoči iz posebne prostorije, te da ga u Kantonalni sud u Sarajevu dovede sudska policija.

Tabaković se danas nije pojavio u nastavku suđenja Amelu Jašareviću, optuženom za ubistvo Mehmeda Ramića, već se, putem advokatice Senke Nožice, zahtjevom za zaštitu obratio tužiteljici Jasminki Knežević, koja je o tome obavijestila Sudsko vijeće kojim predsjedava sutkinja Indira Jahić.

Naknadna odluka

Tužiteljica je pojasnila da se Tabaković smatra ugroženim zbog pojedinih osoba koje je viđao ispred Suda, a protiv kojih je podnosio prijave Općinskom sudu Sarajevo i tražio njihovo pritvaranje, ali je Sud to odbio.

Sutkinja Jahić odlučila je da Tužilaštvo podnese pismeni zahtjev Tabakovića, a o kojem će se Vijeće naknadno izjasniti.

Svjedok Nihad Bjelak, prijatelj ubijenog, spominjao je Tabakovića, za kojeg je rekao da su ga vrbovali Jašarević i Kabaš da radi za njih.

Zaštićeni svjedoci

Majka Nermina Ramić je nakon pretresa kazala da je Tabaković nju i supruga prijavljivao Sudu, koji je odbijao da im odredi pritvor.  

Inače, danas je u nastavku suđenja svjedočilo dvoje zaštićenih svjedoka koji su zatražili da se njihov identitet ne objavljuje u medijima. Oni su svjedočili iz posebne prostorije. Riječ je o srodnicima koji su 12. decembra 2021. godine bili očevici likvidacije Mehmeda Ramića na raskrsnici na Pofalićima.

Više detalja o tome koga su očevici vidjeli da puca, saznajte u sutrašnjem printanom izdanju. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.