SARAJEVO

Suđenje za ubistvo Mehmeda Ramića: Izrešetan s 13 hitaca, u vozilima nađeno oružje

Svjedokinja potvrdila da je Amel Jašarević zvao policiju i prijavio pucnjavu

Mehmed Ramić ubijen na Pofalićima. Avaz

10.2.2023

Saslušanjem policajaca i vještaka danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Amelu Jašareviću, optuženom za ubistvo Mehmeda Ramića 12. decembra 2021. godine na raskrsnici u sarajevskom naselju Pofalići. U ovom predmetu sudi se i Edvinu Imamoviću i Igoru Zuki za pomaganje učiniocu nakon počinjenja krivičnog djela.

Brojne rane

Vještak medicinske struke Nermin Sarajlić bio je na licu mjesta te je obavio i obdukciju tijela nastradalog Mehmeda Ramića. Utvrdio je da je smrt Ramića nastupila usljed prostrijelnih i ustrijelnih rana grudnog koša i glave. Sarajlić je kazao da se radilo o deset prostrijelnih te tri ustrijelne rane nanesene vatrenim oružjem.

Odgovarajući na pitanje Jašarevićeve braniteljice Dijane Hasić, Sarajlić je kazao da na osnovu izgleda rane nije moguće izjasniti se da li su nanesene djelovanjem istog ili različitog oružja.

Svjedočila je Ilvana Muratspahić, koja je tada radila kao mlađi dežurni operativni u MUP-u Kantona Sarajevo. Ona je ispričala da je kobnog dana u 21.15 sati uslijedio poziv nepoznate osobe na broj telefona 122.

- Osoba je rekla: “Ja sam Amel Jašarević, pucao sam iz pištolja na osobu koja je pucala na mene, zovite Hitnu pomoć”- navela je svjedokinja Muratspahić.

Ermin Klino, istražitelj Odjela za krvne i seksualne delikte i ratne zločine MUP-a KS, bio je, zajedno s uviđajnom ekipom, na licu mjesta. On je kazao da su zatekli automobile Golf i Peugeot, u kojem je bila nastradala osoba. Našli su dosta čahura i krhotina stakla, a na smrtno stradalom su bile vidljive povrede od vatrenog oružja.

Nađeno oružje

Svjedok Klino kazao je da su u oba automobila pronašli oružje. Odgovarajući na pitanja advokatice Dijane Hasić, svjedok je potvrdio da je na desnoj strani kod oštećenog pronađeno oružje.

Nije se mogao sjetiti da li je to bilo kod njegove desne ruke i jesu li u vozilu oštećenog nađene čahure, ali je, na intervenciju advokatice Hasić, rekao da je to tačno, ukoliko je navedeno u zapisniku s uviđaja.

Odgovarajući na pitanje Amela Jašarevića, koji je spomenuo da su raniji svjedoci izjavili da je crno vozilo blokiralo put, Klino je precizirao da su na raskrsnici bila dva vozila - Golf 7 i Peugeot - okrenuti u istom pravcu, prema Vilsonovom, te da je Golf bio malo ispred Peugeota s njegove desne strane.

Suđenje se nastavlja 24. februara.

Lažna lična karta

Policajac Klino je također bio na uviđaju u stanu na Dolac-Malti koji je unajmio Amel Jašarević, a u kojem je pronađena veća količina raznog oružja i droge. Svjedok je kazao da je Jašarević dobrovoljno potpisao potvrdu o oduzetim predmetima. Klino je, također, kazao da je ugovor za najam tog stana bio napravljen na lažnu ličnu kartu, i to na ime policajca Bekira Hrvata, dok je fotografija bila Jašarevićeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.