UBISTVO POLICAJACA

Inspektor SIPA-e: Vrlo brzo smo imali indicije da su izvršioci trojica optuženih

Svjedok Alen Muratović detaljno objasnio kako je vođena istraga

Advokat Duško Tomić i Aleksandar Macan. B. Cerić

13.2.2023

- Već šest mjeseci poslije događaja imali smo ozbiljne indicije ko su osobe koje su mogući izvršioci ubistva policajaca, a to su trojica optuženih, kazao je Alen Muratović inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu u nastavku suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine.

Vladala je uznemirenost i zabrinutost

Svjedok tužilaštva Alen Muratović detaljno je objasnio tok istrage koja je tada vođena. On i kolega bili su na mjestu ubistva u Geteovoj ulici na Alipašinom Polju. Nisu radili uviđaj , ali kasnije je došla depeša MUP-a Kantona Sarajevo s molbom da se uključe u istragu.

- Taj dan, obzirom da je bilo jasno da su brutalno likvidirana dvojica policajaca bila je prisutna uznemirenost na uviđaju kod kolega iz PU Novi Grad i MUP-a Kantona Sarajevo. Vladala je uznemirenost i zabrinutost i u SIPA-i i PU Istočno Sarajevo. Takav slučaj nije bio zabilježen u BiH i u regionu - kazao je na početku inspektor Muratović.

Odmah se krenulo u akciju i uhapšeno je više osoba u Istočnom Sarajevu i radile su se pretrage terena. Izuzimali su videonadzore sa trasa kretanja crnog vozila Seat Leon, a koji je indiciran kao vozilo koje su koristili počinioci.

Seat Leon, je prema riječima svjedoka, doveden u vezu s mobitelom koji su koristili izvršioci, a koji je koristio Sky ecc aplikaciju. Signal tog kriptovanog telefona, za koji je inspektor Muratović kasnije odgovarajući na pitanja odbrane, kazao da nikada nije pronađen, bilježio se na baznim stanicama telekom operatera.

Pratili trag kriptovanog telefona 

U istrazi je poznato da broj telefona počinje sa 088 , a što je korisnički broj kanadskog operatera. Nakon što su pribavljeni meta podaci utvrdilo se da je telefon korišten za kriptovanu komunikaciju.

- Došli smo do saznanja da su se korisnici ovog telefona najčešće kretali na području Istočnog Sarajeva, Sumbulovca, Donjeg Kotorca i Dobrinje - kazao je Muratović.

Prije ubistva policajaca 19. oktobra 2018. godine signal sa kriptovanog telefona registriran je kada je na videonadzoru Cesta FBiH zabilježeno kretanje Passata. Utvrđeno je da se radi o vozilu majke Aleksandra Macana, Radmile Macan te da je njime upravljao Sava Marinković.

Signal telefona je upraćen kada je 19. 11. 2018. godine Golf 5 prevožen u Grude, te je utvrđeno da je njime upravljao Marko Trifković. Golf 5 je vlasništvo Nevenke Petrović majke Tomislava Petrovića koji se dovodio u vezu s krađama vozila i kako je kazao Muratović, smatran je članom automafije.

Trag kriptovanog telefona koji je zabilježen na mjestu ubistva policajaca bio je uočen i na baznoj stanici Sumbulovac u vrijeme ubistva Miloša Ostojića 1. januara 2019. godine. Svjedok je kazao da ga je koristio Sava Marinković.

Istražitelju Muratoviću tužiteljica Aida Topalović danas je prezentirala njegove službene zabilješke o komunikaciji više osoba koje su koristile sky aplikaciju, a koje se odnose na izvršioce likvidacije. Među tim komunikacijama su i one između Aleksandra Macana i njegove supruge, te više njegovih komunikacija s Aleksandrom Nikolićem, Mladenom Samardžićem i Andrijom Markovićem.

Macan "ohladio" policajce i da sad zbog toga krive njega

Zabilježene su i komunikacije Mladena Samardžića kojeg su zvali Šef te Miloša Božovića koji je komunicirao sa drugim osobama. Najviše podataka dobili su od komunikacija koje je vodio Miloš Božović .

- Da li je neko nosio kriptu? Rekao sam da to ne radite. Koji je od vas odnio taj telefon. Ona svinja debela, ako nisi ti – citirao je Muratvić Božovića dodavši da je ovaj također u komunikacijama kazao da je Macan "ohladio" policajce i da sad zbog toga krive njega.

Inspektor je potvrdio da je EUROPOL identificirao osobe u komunikacijama, a da je njima u SIPA-i bio olakšan ovaj postupak jer su sve te osobe slale podatke o presudama, istragama koje se vode, napravile veliki broj selfija, kao i da su vodili komunikaciju o rođendanima i problemima u porodici. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.