KRIMINAL

U Sudu BiH zakazano ročište: Matkovićeva narkogrupa izjašnjava se o krivici

Protiv grupe je podignuta je optužnica, a čeka se odluka tužioca kad je Matković u pitanju

Avaz

13.2.2023

 U Sudu BiH za četvrtak, 16. februar, zakazano je ročište na kojem će se saradnici jednog od najopasnijih narkobosova na Balkanu Milana Matkovića iz Trebinja izjašnjavati o krivici za navode iz optužnice koja je nedavno protiv njih podignuta.

Međunarodni šverc

Na optužnici je izostao Milan Matković, koji je prije sedam dana obustavio štrajk glađu u pritvorskoj jedinici državnog zatvora u Vojkovićima i koji je tom prilikom sebi zašio usne, a kasnije se pokušao izbosti olovkom. Čeka se potez tužioca koji vodi predmet kako bi se vidjelo da li će Matkoviću biti suđeno zajedno s grupom ili će se voditi kao odvojen predmet.

Među njegovim saradnicima koji su optuženi su Saša Ratković Sale, Dragan Stupić, Tomislav Vidaković Tomo, Vladica Rakić, Vasilije Stjepić Profa, Mitar Blagojević General, Dražen Šiniković i Miroslav Čalija, koji je bio zaposlen kao policajac.

Riječ je o optužnici koju je Tužilaštvo BiH podiglo u predmetima u kojima su korišteni dokazi iz aplikacija Sky i Anom.

Optuženi su da su od polovine 2020. do kraja 2021., putem aplikacije Anom, dogovarali vrijeme, mjesto i način izvršenja krivičnih djela. Grupa je, osim u BiH, djelovala na području Srbije, Austrije, Hrvatske, Švicarske, Španije, Nizozemske i Njemačke, a pojedini članovi i u Južnoj Americi. Najveći su dobavljači i preprodavači kokaina i marihuane.

- Radi međunarodne prodaje droge, optuženi su kupovali vozila s ugrađenim štekovima te su u njima krijumčarili kokain s utisnutim štambiljima “Royal”, “Jaguar”, “Leon”, “Betmen”, “Peru”, “TR”..., kao i kanabis koji su nazivali skank, albanka, amnesia, kritikal-kuch - navodi se u optužnici.


Dražen Šiniković. Facebook

Pranje novca

Ratković je u januaru 2021., dok se nalazio u Argentini, iz Južne Amerike kupio 300 kilograma kokaina po cijeni od 3.950 dolara po kilogramu.

To je uradio tako što su posredstvom Anoma razmijenili tzv. token i 24. januara 2021. fotografiju dijela novčanice države Surinam. Potom su dogovorili predaju i isplatu novca, stoji u optužnici. Navodi se da su optuženi drogu nabavljali i prodavali u Sloveniji, gdje su za kilogram droge uzimali 35.000 eura, potom u Brčkom, gdje su jednom prilikom za 200 grama kokaina uzeli 3.400 eura. Narkotike su prodavali i u Njemačkoj, dok je Blagojević na području Foče tražio adekvatan prostor za uzgoj marihuane.

Novac stečen od prodaje droge stavljali su u legalne novčane tokove i koristili za kupovinu pokretnih i nepokretnih stvari, vikendica i parcela.

Osim za šverc droge, terete se i za pranje novca, a pojedini članovi i za krivotvorenje isprava.

Grupa se tereti i za pripremanje ubistva, kao i za podstrekavanje na ubistvo.

Uhapšen u Trebinju

Za Matkovićem je austrijsko pravosuđe raspisalo crvenu potjernicu. Osumnjičen je za trgovinu kokainom. Matković je prvi put u javnost dospio zbog trostrukog ubistva u Srbiji. U BiH mu je za to određena kazna zatvora od 18 godina. Iako je rođen u Mostaru, on je godinama živio u Novom Sadu, a uhapšen je u Trebinju u julu prošle godine. Živio je u jednoj kući na Ivanjici kod Trebinja, a uhapšen je u automobilu u kojem je pronađena veća količina novca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.