DRLJAČA I OSTALI

Suđenje za zločine u "Malom logoru" počinje 31. marta

Mislim da je svima u interesu da se ovaj postupak što prije i što efikasnije riješi, kazala je Jesenković

Zločini počinjeni u Banjoj Luci. BIRN BiH

A. O. / BIRN BIH

17.3.2023

Suđenje petnaestorici optuženih za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjenih od 1992. do 1995. godine u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) Banja Luka, zvanom “Mali logor”, počet će 31. marta.

Kako je rečeno na statusnoj konferenciji, 31. marta će biti pročitana optužnica i iznesene uvodne riječi na početku suđenja Rajku Drljači, Miliću Bućanu, Goranu Jorgiću, Goranu Bojiću, Svetislavu Cvijetiću, Urošu Grabu, Aleksandru Jankoviću, Igoru Kljakiću, Milenku Letiću, Borislavu Milakoviću, Drašku Radusinoviću, Gojku Soldatu, Miletu Vučkoviću, Goranu Saviću i Dušku Drljači, piše BIRN BiH.

Optuženi po 64 tačke

Oni su – u svojstvu upravnika, zamjenika upravnika i stražara – optuženi po 64 tačke optužnice za premlaćivanja, zlostavljanja, seksualna zlostavljanja i druga nečovječna djela nad civilima i zarobljenicima u “Malom logoru”.

Predsjedavajuća Vijeća Vesna Jesenković na statusnoj konferenciji je dala uputstva u vezi sa dinamikom i efikasnim odvijanjem postupka, napominjući da je veći broj optuženih.

- Mislim da je svima u interesu da se ovaj postupak što prije i što efikasnije riješi - kazala je Jesenković.

Ona je navela da, s obzirom na broj tačaka optužnice i optuženih, nije predložen velik broj svjedoka – njih 46.

Sudija je, u vezi pitanja branilaca Svetozara Davidovića i Sime Tošića, koji su naveli da su za vrijeme rata postupali kao istražni sudija, odnosno advokat u odnosu na pojedine oštećene koji će biti saslušani u ovom postupku, kazala da zakon ne predviđa smetnju za njihov angažman jer nisu postupali u ovom predmetu.

Pronaći zamjenu 

Tužiteljica Olivera Đurić je kazala da, iako nema zakonskih prepreka, smatra da bi moglo biti nezgodno s pozicije oštećenih kada budu svjedočili, kao i kodeksa. Branilac Tošić je rekao da on može naći zamjenu kada bude svjedočio svjedok kojeg je on svojevremeno zastupao.

Jesenković je napomenula braniocima da mogu naći zamjenu u slučaju spriječenosti da dođu na suđenje. Dodala je da će Vijeće razmotriti dosuđivanje troškova za bilo čiji neopravdan izostanak sa suđenja.

Planirano je da se suđenje odvija u početku svakog, a potom svakog drugog petka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.