MUP HNK

Nakon racije u Prozoru: Sedam osoba uhapšeno zbog droge i oružja

Policija s psima tragačima pretresla ugostiteljski objekt, porodičnu kuću te više automobila

Pripadnici MUP-a HNK. M. Smajkić

Meliha Smajkic

18.4.2023

Pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona lišili su slobode sedam osoba, te pronašli i izuzeli veću količinu zeljaste materije, koja asocira na opojnu drogu "marihuana", veću količinu materije u prahu koja asocira na opojnu drogu kokain, preciznu vagu, vatreno oružje pištolj, teleskopske palice, elektrošoker, i sprej za omamljivanje "CS GAS".

Pretres ugostiteljskog objekta

Kako su naveli u saopćenju za javnost, temeljem naredbe Općinskog suda Konjic, 15.aprila 2023. u vremenu od 00.35 do 1.30 policijski službenici PU Konjic, PS Prozor Rama, PS Jablanica, Sektora kriminalističke policije MUP-a HNK-a, PU Mostar i trio tima Jedinice za operativnu podršku, sa službenim psima tragačima, izvršili su pretres jednog ugostiteljskog objekta u Prozoru.

Pretresli su i porodičnu kuću, te više putničkih motornih vozila, koje su koristili osumnjičeni, a sve u cilju suzbijanja trgovine i upotrebe opojnih droga i neovlašteno posjedovanje vatrenog oružja.

Provedena kriminalistička obrada

- Nakon provedene kriminalističke istrage utvrđeno je da osobe inicijala R.I. (23) J.B. (28) L.L. (25), B.B. (25) , svi iz Prozora se sumnjiče da su počinili krivično djelo "Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“. Isto tako za osobu inicijala A.C. (23) iz Prozora postoji osnovana sumnja da je počinio krivično djelo "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga".

Osobe inicijala I.M. (36) iz Širokog Brijega koji je zaštitar u predmetnom ugostiteljskom objektu sumnjiči se da je počinio krivično djelo neovlaštena nabavka, držanje ili prodaja oružja, ili bitnih dijelova za oružje. Osobe inicijala N.M. (26) iz Mostara i J.G. (35) iz Širokog Brijega, također zaštitari, sumnjiče se da su počinili prekršaj Zakona o oružju i streljivu HNK. Protiv osumnjičenih će PU Konjic podnijeti izvještaj Tužilaštvu HNK - naveli su iz MUP-a HNK. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.