KANTONALNI SUD SARAJEVO

Detalji s ročišta: Šta je rekla svjedokinja koja je vidjela ubice koje pucaju u sarajevske policajce

U današnjem nastavku saslušana tri svjedoka Tužilaštva

Muškarac pucao direktno u vozača. Avaz

16.5.2023

- Vidjela sam pucnjavu iz crnog auta prema policijskom vozilu koje je imalo upaljenu svjetlosnu signalizaciju. Policijsko vozilo se kretalo usporeno prema „Bingu“ u Geteovoj ulici. Čula sam i vrisak muškarca koji je izgovorio: „J***m ti mater.“ Zatim sam vidjela muškarca u crnoj dukserici, išao je prema policijskom vozilu, šepao je, tako je sigurno ispružio ruku i direktno pucao u vozača, kao da je bio siguran da su policajci već mrtvi - ispričala je svjedokinja S. B. na današnjem nastavku suđenja optuženima za ubistvo sarajevskih policajaca.

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine.

Pokušali da je zbune

Svjedokinja Tužilaštva S. B. je bila očevidac mučkog ubistva policajaca. Odbrane optuženih bile su uznemirene njenim svjedočenjem te su pokušale da je, insistiranjem na pojedinim detaljima, zbune, ali svjedokinja je hrabro ispričala šta je vidjela, a što joj je, kako je rekla, ostalo trauma za cijeli život.

U vrijeme ubistva, S. B. je zbog zdravstvenih problema rijetko spavala. I kobne noći bila je budna te je iza 3.30 sati otišla u dječiju sobu da pokrije kćerku.  

U momentu kad je dijete pokrivala pogledala je kroz prozor i vidjela crno vozilo iz kojeg je pucano i policijsko vozilo koje se zaustavilo u Geteovoj ulici. Muškarac koji je prišao vozilu i hladnokrvno pucao u policajce je šepao te se potom preko brežuljka udaljio, nakon čega je čula škripu guma i zaključila da ga je crno vozilo, za koje je utvrdila da liči na Golf 5, 6 ili 7, ili Seat, sačekalo i odvezlo. U tim momentima upalia se rotacija na policijskom vozilu.

Nakon toga bila je toliko u šoku da nije nazvala policiju, već je to neko drugi uradio. Iz crnog vozila, koje se kretalo,  pucano je u policijsko vozilo u dva navrata i s više hitaca. Muškarac koji je prišao vozilu ispalio je, kako je rekla svjedokinja, dva, tri ili četiri hica.

- Dolaze policija i brat, vjerovatno. Sve čujem, plač, vrisak: „Brate moj“ - ispričala je svjedokinja.

Ona je ispričala da je nakon 20-ak dana čula razgovor mladića, nakon što se zaustavio sivi Opel s crnim krovom. Jedan od mladića je ostale uvjeravao da je sve vidio te da je policajac direktno upucan, ali ostali nisu vjerovali, posvađali su se i otišli.

Prišao policajcu i direktno pucao

Odgovarajući na pitanja optuženog Save Marinkovića, svjedokinja je potvrdila da nije vidjela osobe u crnom vozilu, već samo muškarca koji je prišao policajcu i direktno pucao u njega, a zatim se šepajući udaljio. Na prigovor Marinkovića, svjedokinja je u jednom momentu rekla:

- Dovoljno sam savjesna i zato sam došla ovdje, jer niko od vas, ni vaša ni moja djeca, neće više sigurno hodati ulicama. Ja sam majka koja je došla u strahu.

Marinković je uzvratio svjedokinji da „im ne drži predavanje“, te da je sigurno nagovorena da tako daje izjavu. Na to je od svjedokinje dobio odgovor:

- Niko me nije nagovarao. Ja sam svjedok ubistva policajaca. Imam traume, ja i moje dijete. Zar treba neko nekoga da nagovara. Kako vas nije stid.

Reagirao je sudija Igor Todorović i upozorio svjedokinju da može biti kažnjena, te da samo odgovara na pitanja.

Advokat Duško Tomić, koji zastupa Aleksandra Macana, prigovorio je što odbrana nije dobila prvu izjavu svjedokinje, koju je dala u policiji, tvrdeći da je ona mnogo detaljnija od izjave date u Tužilaštvu.

Svjedokinja je kazala da je njena izjava samo jedna i uvijek ista, ma koliko ju davala.

- Vidjela sam tu pucnjavu i taj auto, sve se desilo u nekoliko sekundi. Nisam mogla mjesec izaći iz kuće, bila sam u šoku, imam traume za koje neće niko odgovarati, ja ću umrijeti s tim - kazala je svjedokinja, potvrdivši da se i ona osjeća oštećenom.

U jednom momentu Tomić je kazao optuženom Macanu da ustane, upitavši svjedokinju je li moguće da je muškarac pucao, na šta je svjedokinja rekla da ona ne zna ko je bio ispod dukserice.

Ukradeni Seat Leon na Sokocu

Danas su svjedočili supružnici Olovčić, Armin i Dunja, čiji je crni Seat Leon ukraden u noći između 5. i 6. oktobra 2018. godine s parkinga u ulici Semira Frašte, a za koji se sumnja da su ga koristile ubice policajaca.

Armin Olovčić je dao karakteristike svog vozila i kazao da ga je u posjedu imao oko deset mjeseci, nakon što ga je kupio u Živinicama, te da je istog dana imao udes. Olovčić je kazao da su on i supruga Dunja pokušavali da pronađu Seat te su se raspitivali kod prijatelja i poznanika da li iko poznaje nekoga kako bi mogli otkupiti vozilo.

Dunja je zamolila i prijateljicu Aleksandru Okuku iz Istočnog Sarajeva da im pomogne, nakon čega se putem Viber poruke Dunji javlja muškarac. Od njega su saznali da je ukradeni Seat Leon na Sokocu i da će biti prodat u Crnu Goru za 2.000 eura. Armin se s njim sastao u kafiću „Felini“ na Alipašinom Polju i tad je pitao muškarca da li postoji mogućnost da ga oni otkupe. Ponovo su se sastali i muškarac je rekao da vozilo mogu otkupiti za 4.000 KM te da će Seat biti ostavljen na parkingu da ga nađe policija.

Arminu i Dunji je sve to bilo čudno, pogotovo jer im nije dat dokaz da je vozilo njihovo, pa su odustali od otkupa vozila.

Olovčići su rekli da ne znaju ko je muškarac i da nikada nisu pitali kako se zove. Dunja je potvrdila da njena prijateljica Aleksandra tada nije imala momka, a da je sada udata.

Na konstataciju tužiteljica da je u pitanju Miro Mrković, koji je nudio otkup, Dunja Olovčić je kazala da joj Aleksandra to onda nije rekla, ali da su oni izlazili poslije ovog događaja.

Suđenje se nastavlja 22. maja.

  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.