KPZ SARAJEVO

Nakon što se predao prije 17 mjeseci: Macanu dozvoljene posjete u pritvoru

Članovima uže porodice optuženog za ubistvo sarajevskih policajaca Kantonalni sud izdao odobrenje za posjetu

Optuženi za ubistvo sarajvskih policajaca. Avaz

28.4.2023

Nakon što se 21. decembra 2021. predao tužiocima Tužilaštva BiH, Aleksandru Macanu, koji je, zajedno sa Savom Marinkovićem i Markom Trifkovićem, optužen za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine, dozvoljene su posjete u pritvoru Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Sarajevo.

Izvršen pretres

Kako je za „Avaz“ potvrđeno, sudija Kantonalnog suda Sarajevo izdao je odobrenje užim članovima porodice za posjetu Macanu. Do sada su mu u posjeti bili supruga, brat, sestra i otac. Poznato je i u medijima je već objavljeno da je Macanova supruga uposlenica Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Za Aleksandrom Macanom s Pala je bila raspisana i crvena Interpolova potjernica.

Prije nego što se predao, u novembru 2021. godine pripadnici SIPA-e izvršili su pretrese na šest lokacija na području Istočnog Sarajeva i Pala, te je u vikendici Aleksandra Macana, koja se nalazi u naselju Kočevik na Palama, pronađena veća količina oružja.

Dijelovi oružja

Istražitelji SIPA-e koji su svjedočili u nastavku suđenja Macanu i ostalima kazali su da su u Kočeviku pronađeni i dijelovi puškomitraljeza koji je korišten u ubistvu policajaca.

Suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću u Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo je 7. februara ove godine.

Poseban režim

Inače, za trojicu optuženih je u KPZ-u Sarajevo uspostavljen poseban režim, kako bi se, radi njihove sigurnosti, izbjegao kontakt s drugim osuđenicima i pritvorenicima. Prilikom odvođenja Macana, Marinkovića i Trifkovića u prostorije Suda, niko od ostalih osuđenika i pritvorenika ne smije biti u hodniku kojim se provode. Jedan zatvorski policajac ide ispred njih, a drugi iza, kada ostali provode optužene. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.