UBISTVO POLICAJACA

Detalji s ročišta: Žižanova supruga priznala da je jučer putem jedne TV poslala SMS: "Vidimo se"

Danas svjedočili Aleksandra Kostović i Sabahudin Kremić

Danas održan pretres. Avaz

22.5.2023

Aleksandra Kostović, supruga Marka Trifkovića Žižana, koji je, zajedno sa Savom Marinkovićem i Aleksandrom Macanom, optužen za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018., danas je pred Vijećem Kantonalnog suda Sarajevo pristala da svjedoči, iako je, prema Zakonu, to mogla da odbije.

Ima zabranu komuniciranja

Kostović je, odgovarajući na pitanja Macanovog branioca advokata Duška Tomića, priznala da je jučer, putem TV Vogošća, u emisiji „SMS music“, koja se emitira svakog dana od 18:30 sati, svom suprugu koji je u pritvoru poslala poruku : „Vidimo se.“ Kostović je objasnila da je i ranije na taj način slala poruke suprugu više od deset puta, te da to rade svi kojima je neko u zatvoru. Slala mu je poruke da je dobro i da je kod kuće.

Na pitanje je li upozorena da to ne smije raditi i da je u pitanju nedozvoljeno komuniciranje, Kostović je kazala da je na to niko nije upozorio.

Tužiteljica Aida Topalović je prigovorila svjedokinji da je našla način da se javi suprugu, iako ima zabranu komuniciranja.

Ana Kostović, diplomirana ekonomistica, danas je ispričala da se sa Žižanom počela zabavljati dok je on bio u kućnom pritvoru 2018. u predmetu „Volan“ (krađe vozila i iznude, op. a ). Kazala je da je Žižan bio u bijegu u junu ili julu 2018., jer je prekršio kućni pritvor te da nije s njim bila u kontaktu sve do 10. januara 2020., kada je uhapšen.

Kostović je potvrdila da je u aprilu 2021. saslušavana u vezi s ubistvom sarajevskih policajaca. Potvrdila je da je četiri mjeseca poslije, 17. juna 2021. godine, imala crkveno vjenčanje s Markom Trifkovićem Žižanom.

Dobila ključeve od stana

U MUP-u Kantona Sarajevo bila je ispitivana u vezi sa stanom Sanje Gajić u Hilandarskoj ulici u Istočnom Sarajevu. Potvrdila je da je bio pravoslavni Božić u januaru 2019. godine te da joj je Sanja Gajić dala ključeve od stana na dan, da se malo odmori od svega, jer je, kako je rekla, u tom periodu bila „nasekirana“. Međutim, kako je kazala, nikada nije otišla u taj stan te da nikome nije dala ključeve koje je poslije vratila Sanji.

O tome šta je radila tog Božića prisjetila se kada je pregledala svoj profil na Instagramu, na kojem se vide njene objave iz tog perioda.

Kaže da joj je bilo neprijatno da svjedoči u predmetu ubistva policajaca, jer je ona, kako je rekla, normalna djevojka.

Kostović kaže da je ispitivana šest sati i da joj je sve bilo traumatično, pokazivali su joj fotografije mrtvih policajaca, njihove povrede, te da se osjećala više kao osumnjičena.

Na pitanje tužiteljice Aide Topalović o imenima drugarica s kojima je bila tog Božića, Kostović je rekla da se sada tačno ne bi mogla prisjetiti. Tvrdi da joj je događaj s ključem bio nebitan, sve dok je to nisu pitali u MUP-u Kantona Sarajevo.

Na pitanje advokata Tomića Ana Kostović je odgovorila da je saznala da je njen suprug Marko Trifković Žižan osumnjičen za ubistvo policajaca tek kada je uhapšen. Kako je rekla, nikada nije posumnjala da on ima veze s tim te da ga je jedne prilike ranije čak i upitala za ubistvo.

Tražila da Trifković ispriča istinu

- Pitala sam ga: „Molim te, reci mi da li imaš veze s tim“, on je kategorički rekao „ne“ - kazala je Kostović.

Ona je potvrdila da ju je zvala supruga Aleksandra Macana i tražila od nje da Trifkoviću kaže da ispriča istinu. Kostović je kazala da nije imala priliku da mu prenese tu poruku.

- Naravno da bih mu sugerisala da kaže istinu - navela je.

Advokat Tomić ju je potom upitao:

- Zašto ste se udali za čovjeka koji je optužen za ubistvo policajaca - na šta je Kostović kazala da svog supruga voli.

Danas je saslušan i svjedok Sabahudin Kremić, koji je dovezen iz pritvora KPZ-a Mostar. Kremić, koji živi u zgradi u Geteovoj ulici, kazao je da ga je tog 26. oktobra 2018. godine probudila pucnjava i da je s prozora vidio, kako je rekao, milicionersko vozilo koje se polako kretalo. S lijeve strane vidio je automobil s podignutom haubom. Kazao je da su bili rafali, ali, kako kaže, u istrazi nije spominjao da su ispaljeni iz automatske puške, iako je to navedeno u zapisniku koji je dao u policiji.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. maj. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.