DETALJI S ROČIŠTA

Ubistvo sarajevskih policajaca: Šta je Elvis Keljmendi izjavio o Osmici, Stojniću i pjevaču Džafiću

Saslušana tri svjedoka, majka Aleksandra Macana odbila sada da svjedoči

Aleksandar Macan s advokatima na današnjem pretresu. B. Cerić

5.6.2023

Troje svjedoka saslušano je danas u nastavku suđenja Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine, jer je Radmila Macan, majka Aleksandra Macana, iskoristila svoje zakonsko pravo te odbila da svjedoči.

Interesantno je bilo saslušanje svjedoka Tužilaštva Elvisa Keljmendija, koji je kazao da ga je svojevremeno kontaktirao bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić Osmica, interesirajući se da li on „na terenu“ ima kakvih saznanja o ubistvu sarajevskih policajaca.

Osmica mi je rekao da se uključim

- Nisam imao nikakvih saznanja. Osmica mi je rekao da se uključim s njima i da se raspitujem - kazao je Keljmendi.

On je ispričao da je 2021. godine bio u kafiću kod Denisa Stojnića, gdje je upoznao Danijela Džafića Dadu (bivši pjevač i biznismen, op. a.), koji im je ispričao da on ima čovjeka na Palama koji zna gdje su automobil i puška koji su korišteni u ubistvu sarajevskih policajaca.

- Denis je rekao da OSA daje milion maraka za tu informaciju. Džafića je interesirao novac, rekao je da je taj čovjek s Pala Srećko Mandić. Denis obavještava Osmicu na telefon i Osmica šalje inspektore FUP-a Ibru Bešliju i Šehovića. Denis i Dado su se „upalili“ u vezi s tom informacijom da se nude velike pare. Njih dvojica su trebala podijeliti pare, ja nisam učestvovao u tome - kazao je Keljmendi.

Na pitanje tužiteljice Šeile Heljić, Elvis Keljmendi je potvrdio da je poznavao Aleksandra Nikolića i da je s njim komunicirao putem aplikacije Anom. Keljmendi je potvrdio da je Nikoliću prenio šta je Džafić kazao, a da mu je Nikolić odgovorio da je i on pozivan u policiju te da je morao dati DNK.

Na pitanje advokata Duška Tomića, koji zastupa Macana, da li mu je poznato da je Srećko Mandić dobivao prijetnje da će biti ubijen ako nastavi saradnju, Keljmendi je rekao da mu to nije poznato, ali da se sjeća da se to pričalo. 

Kum izdao kuma

Tomić mu je predočio izjavu iz istrage u kojoj je Keljmendi izjavio da je u vrijeme kada su optuženi uhapšeni neko pričao da je „kum izdao kuma“. Keljmendi je rekao da nije znao da su Marinković i Macan kumovi.

Tomić je kazao Keljmendiju da je izjavio da je OSA u istragu ušla od prvog dana, te ga je upitao odakle on to zna.

- Kontaktirao me Muhamed Pekić, Osmicin šofer, ne znam gdje je on sada - kazao je Keljmendi.

Odmah nakon Keljmendija svjedočio je Srećko Mandić, kojeg je spominjao Danijel Džafić.

Mandić je kazao da je odmah privođen nakon ubistva sarajevskih policajaca, jer je bio optužen u predmetu „Volan“, koji se vodi zbog krađa vozila. Izjavio je da je poslije događaja viđao Marinkovića i Trifkovića na Palama.

Mandić je kazao da nikakvu informaciju nije davao Džafiću, kojeg je poslovno poznavao odranije. Džafić mu je dolazio na Pale i tražio od njega da mu pomogne oko rasvjetljavanja ubistva policajaca.

- Rekao sam da ću mu, ako dođem do informacija, pomoći, a on je otišao s pričom da ja imam saznanja. Poslije sam saznao da su Dado i Denis preko mene htjeli da uzmu pare - kazao je Mandić, odgovarajući na pitanja Macanovog advokata.

Svjedočila Savina nevjenčana supruga 

Svjedočila je i Božana Savić, nevjenčana supruga Save Marinkovića, s kojim ima maloljetno dijete. Iako se pozivala na zakon kako ne bi svjedočila, utvrđeno je da s Marinkovićem duže vrijeme ne živi na istoj adresi.

Ona je kazala da je davala izjave i policiji, da su u MUP-u KS bili korektni, ali je imala zamjerki na ispitivanje u SIPA-i, ističući inspektora Fišu, koji je, kako je kazala, tražio od nje da nagovori Savu da sve prizna, a za uzvrat će joj dopustiti da ga vidi. 

Savić je kazala da je vršen na nju pritisak i da je psihički zlostavljana, samim tim što joj je policija dolazila u 23 sata u noći na vrata. Kaže da je pokušala sve prijaviti policiji na Palama, ali da se oni u to nisu htjeli miješati.

Odgovarajući na pitanja advokatice Šeile Heljić, Božana Savić je potvrdila da su ona, Sava i njihovo dijete drugog dana nakon ubistva policajaca, 27. oktobra 2018. godine, išli u Bijeljinu da on kupi mašinu za sok tešku 600 kilograma i da je Savu angažirala u svrhu prijevoza. Rekla je da su se istog dana vratili i da je Sava sve vrijeme bio na Palama.

Potvrdila je da joj je Sava poslao poruke da ide u Lukavicu 1. januara 2019. godine, kada je ubijen Miloš Ostojić. Prema navodima iz optužnice, tada je na baznim stanicama registriran kriptovani telefon za koji se sumnja da je korišten i u vrijeme ubistva policajaca. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.